DA, I TO SE MOŽE!

NY Times savjetuje kako uspješno izbjeći gužve u Dubrovniku u srcu sezone

12.07.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Ugledni američki The New York Times napravio je kratki vodič u kojem savjetuje kako uživati u čarima Dubrovnika bez naguravanja s ostalim posjetiteljima čak i usred ljeta

Velike gužve koje krase Dubrovnik tijekom ljeta odavno su 'opjevane' i dobro znane diljem svijeta. Opća preporuka odavno glasi da se jedan od najljepših hrvatskih gradova posjećuje u ranom svibnju i tek na samom kraju turističke sezone, no ako ste među onima koji žudite posjetiti ga usred ljeta, New York Times detektirao je šest načina kako da izbjegnete naguravanje s ostalim posjetiteljima.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

Za početak, izbjegnite boravak u vremenu u kojem pristižu kruzeri. Naime, Dubrovnik je nezaobilazna destinacija mnogih linija, što potvrđuje podatak da se prošle godine iskrcalo čak 377 tisuća putnika!

S obzirom na to da se ove sezone očekuje porast ove brojke, preporuka je da izbjegnete posjet atrakcijama u prijepodnevnim satima te da pratite relevantne stranice (poput Lučke uprave) koje predviđaju u satnicu i broj očekivanih turista s kruzera.

Potom, vrijeme za poziranje pred atrakcijama planirajte predvečer kako biste uživali u fotografijama u kojima nećete biti toliko nagužvani s ostalim turistima.

Ako se, ipak, zateknete u centru grada u prijepodnevnim satima kada je najveća gužva, predah potražite u jednom od dva samostana (franjevački i dominikanski) koji su otvoreni od 9 do 18 sati. U njima ćete pronaći šetnice obrubljene lukovima i bogate bujnim zelenilom, čime pružaju savršen ambijent za brzinski bijeg od gužvi.

Ugledni Times savjetuje i da vrijeme provedeno u Dubrovniku orijentirate oko atrakcija izvan gradskih zidina na lokacijama kao što su Gruž i Lapad te da nikako ne propustite posjetiti očaravajuću zelenu oazu otoka Lokrum.

Za kraj, nikako ne propustite rajske Elafitske otoke koji uključuju udobne uvale i skrovite plaže kakvima je teško naći ravne na kopnu. Posebno ako u obzir uzmemo da ćete na njima uživati u znatno manjim gužvama, a to je prilikom odmora u Dubrovniku uistinu neprocjenjivo.