IDEJNO RJEŠENJE

Novi raspored uz minimalne troškove adaptacije

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Često postoje rješenja u prostorima koja mogu zamijeniti skuplju opciju – kupnju novog stambenog prostora, ali je bitno zadržati funkcionalnost i minimum komocije

Poštovani,

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Molim savjet za eventualnu mogućnost pronalaženja prostora za još jednu sobu u našem stanu. Skicu dostavljam u prilogu. Stan je veličine 74 kvadratna metra i vodi se kao trosoban stan, a ima ulaz, kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu, mali WC, kupaonicu s WC-om, ostavu, dvije sobe i balkon.

Naša obitelj broji pet članova, supruga i ja, kći od 17 godina i dva sina od 15 i 14 godina. Sada su djeca u jednoj sobi. Potrebna nam je dodatna soba za kćer. Može li se što učiniti s postojećim prostorom?

Prednosti ovog stana su:

1. Odlična lokacija (orijentacija istok-zapad),
2. Prvi kat,
3. Prozor u kupaonici i prozračnost kuhinje (izlaz na balkon),
4. Dosta svjetlosti u cijelom prostoru,
5. Veličina stana od 74 m2 gornja je granica za prodaju u perspektivi.

Nedostaci su, osim što nama nedostaje jedna soba:
1. Stan je relativno star - 25 godina,
2. Potrebna je temeljita obnova kupaonice i kuhinje.

Razmišljamo o tome da kupimo veći stan od 90 kvadrata s četiri sobe, prozorom u kuhinji i kupaonici, po mogućnosti do drugog kata. U dilemi smo pokušati adaptirati postojeći stan (ukoliko se može) ili tražiti novi.

Odgovor arhitektice:

Poštovani,

Budući da stan s traženim zahtjevima još niste pronašli, predlažemo adaptacije postojećeg stana na način koji će zadovoljiti Vaše potrebe. Često postoje rješenja u postojećim prostorima koja mogu zamijeniti skuplju opciju – kupnju novog stambenog prostora, ali je bitno zadržati funkcionalnost i minimum komocije.

Vaš je stan u okviru kvadrature vrlo funkcionalan, ali nažalost, takvim rasporedom nedovoljan za Vašu brojnu obitelj. Predlažemo rješenje koje će zadovoljiti prostorne potrebe obitelji, uz minimalne troškove adaptacije. Raspored nosivih zidova i instalacija je određen, pa predlažemo rješenje koje će zadovoljiti i te preduvjete.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Prostor kuhinje prenamijenite u dječju sobu (za dva sina), zonu kupaonice u kuhinju (skraćena je spavaća soba), a ostave u kupaonicu (također je skraćena soba).

Ovakvom prenamjenom prostora dobili ste tri sobe. Soba za sinove je povezana s lođom, pa je možete iskoristiti kao dodatni radni prostor. Koristite krevet s izvlačenjem donje ladice za potrebe spavanja kako biste dobili što veću površinu sobe tijekom dana. Podove prekrijte tepisonom ili tepihom.

Roditeljska spavaća soba zadržala je svoju poziciju, ali je nešto manjih dimenzija. Iskoristite zidne plohe za smještaj dodatnih elemenata kako biste imali što veći garderobni prostor. Soba za kćer je nešto manjih dimenzija zbog kupaonice pored nje, ali je dovoljna za smještaj nužnih elemenata namještaja. I u dječjim sobama maksimalno koristite zidne plohe za garderobne zone.

Kuhinja je dovoljne površine
za smještaj sve nužne opreme i namještaja, a ventilirani ormari će nadomjestiti ostavu. Vaš zahtjev za prirodnom ventilacijom i rasvjetom je zadovoljen. Kuhinju zatvorite staklenim kliznim vratima kako bi bila vizualno povezana s dnevnim traktom.

Dnevna zona je ostala u postojećim dimenzijama
, što je u Vašem slučaju vrlo važno jer je obitelj brojna. Predlažemo igru sa svijetlim podovima i namještajem u kombinaciji tamnih i svijetlih nijansi. Koristite namještaj čistih linija i nemojte koristiti puno elemenata. Komoda ispod prozora može biti veće dimenzije jer ne narušava prostornost.

Predlažemo garnituru za sjedenje u tamnijoj nijansi zbog lakšeg održavanja, ali kao suprotnost u blagovaonici koristite stolice u nešto svjetlijoj nijansi. Prostor blagovaonice je bez direktne prirodne rasvjete i ograđen je, pa ćete upotrebom svijetlih boja zida i nešto zelenila unijeti svježinu i u tu zonu.
Kombinirajte bijelu i bež na zidovima.

Novim rasporedom prostorija bit će zadovoljeni Vaši zahtjevi, a stan će i kao takav biti vrlo konkurentan za prodaju, u budućnosti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi