RAZBIJEN MIT

Njeguju li balzami usne ili ih još više isušuju

31.01.2017 u 08:33

Bionic
Reading

Vjerojatno ste i vi nekad naišli na žestoke rasprave koje se vode oko toga jesu li doista sredstva za njegu usana prepuna tvari koje isušuju usne kako bismo ih samo još više nanosili i, dakako, kupovali

Ako redovito koristite balzam za usne vjerojatno ste se zapitali kako je moguće da su vam usne tako brzo ponovno suhe! Neki idu toliko daleko da tvrde kako se radi o uroti proizvođača koji koriste tvari koje isušuju usne kako bi povećali prodaju balzama za usne. Stručnjaci pak smatraju kako je ova teorija zavjere potpuno neutemeljena te da se radi o običnom pretjerivanju, piše time.com. Zbog svoje specifične građe, jer usne nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti, one su puno osjetljivije od ostalih dijelova lica i jako su izložene dehidrataciji.

Dermatologinja dr. Zoe Draelos objašnjava kako je koža usana najsličnija unutarnjoj sluznici usta i nosa. No za razliku njih, usne nisu u zaštićenom okruženju. Dakle, kada je hladno vrijeme, usne su izložene vremenskim neprilikama što rezultira suhoćom i njihovim pucanjem.

Osim toga, isušivanje usana potiču i enzimi koje sadržava slina, a prema riječima dr. Adama Friedmana, ako ližete usne prije nego što nanesete balzam, to će također ubrzati njihovo pucanje. Drugi razlog zbog čega su balzami došli na loš glas je to što većina ljudi ne razumiju kako ti proizvodi zapravo djeluju. Oni nemaju istu funkciju kao npr. losioni za kožu koji se odmah apsorbiraju već balzami stvaraju tanak film na usnama koji ih štite od štetnih utjecaja. Naravno, vrlo brzo nakon što se npr. nakon jela balzam obriše vaše usne postaju ponovno suhe i osjetljive na vanjske utjecaje.

Drealos objašnjava kako je teza kako balzami stvaraju ovisnost ne drži vodu. 'Ne u tom smislu da ih želite stalno stavljati, već nam se sviđa osjećaj da su usne meke i nahranjene. Nešto poput ugode koju zimi osjećamo u toploj pernatoj jakni', kaže dr. Drealos. Neki pak stručnjaci kažu kako stalno tretiranje nekim vrstama balzama za usne može izazvati lijenost kože koja se sama sporije regenerira. Dodala je da treba izbjegavati balzame na bazi mentola ili one s piling česticama jer oni mogu biti vrlo iritantni za kožu. Osim toga, neki balzami pak sadržavaju štetne tvari poput parabena, ftalata i dr. Što je na kraju najbolje za usne? Kako bi usne izgledale njegovano, najbolje je napraviti nježan piling i koristiti balzam koji sadržava što manje sastojaka, savjetuju stručnjaci.