BEZ FEMINIZMA

Nizozemke pronašle recept za sretan život

10.03.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Recept za sreću žena u Nizozemskoj je jednostavan - manje posla, a više vremena za opuštanje i ugodna druženja

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao život žena da se nikada nije dogodio feminizam? Da su sve žene i danas kućanice? Da su muškarci kao nekad prije sretni što se mogu brinuti za ženu? Žene u Nizozemskoj to se ne moraju pitati, one su pronašle način da to i dalje žive.


Kako pokazuju najnoviji podaci, manje od jedan posto Nizozemki radi puno radno vrijeme i za to prima najveću plaću u Europi. Iznenađenje je što nisu samo majke s malom djecom one koje su odabrale kraće radno vrijeme ili starije žene, to je izbor i žena bez djece u dvadesetim i tridesetim godinama.

Kako se čini, takav način života nizozemske žene čini iznimno sretnima. Najnovija knjiga 'Dutch Women Don’t Get Depressed' – u prijevodu 'Nizozemke ne obolijevaju od depresije' – pojašnjava da je to stoga što njih ne opterećuje svakodnevni osmosatni posao. One zarađuju manje, imaju manje i za većinu njih se brinu partneri. Ali njih to nije briga! One se žele opustiti, pročitati knjigu i družiti se s prijateljima.

Istraživanja pokazuju da Nizozemke jednostavno ne žele puno vremena provoditi na poslu i zgražaju se nad ženama iz ostalih zemalja koje mnogo toga podređuju poslu. Budući da se one u svim istraživanjima izjašnjavaju kao zadovoljne i ispunjene žene, neki ne mogu, a da se ne zapitaju – jesu li Nizozemke pronašle recept za sreću?