ZAGREB FILM FESTIVAL

Nikad bogatija Bibijada - filmski program za najmlađe

29.09.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala koje će se održati od 16. do 23. listopada, baš kao i prijašnjih godina, imat će poseban filmski program namijenjen najmlađima, s osam nagrađivanih europskih filmova

Bibijadini filmovi tijekom godina su prikupili više od deset tisuća mladih gledatelja, stoga je ovo jubilarno, peto po redu okupljanje djece i dječjih filmova dosad programski i najbogatije. Osim dugometražnih, bit će prikazani i kratkometražni filmovi, a više o njima pročitajte u nastavku.

Norveška komedija 'Zlatna karta' donosi priču o odrastanju i najtežoj lekciji za školarca: naučiti riskirati. Glavni junak, trinaestogodišnji Jo, užasava se uobičajenih stvari: školskih nasilnika, nogometa na tjelesnom, djevojaka, prelaženja ceste... Ipak, dolazak nove djevojke u školu promIjenit će sve. Film redatelja Arilda Andresena nagrađen je na ovogodišnjem Berlinaleu Kristalnim medvjedom, a na Festivalu međunarodnog dječjeg filma u Montréalu 2011. osvojio je i Grand Prix za najbolji dječji film.

Nacionalnom nagradom za najbolji film po mišljenju publike može se pohvaliti hvaljeni slovenski film 'Mi idemo svojim putem' Mihe Hočevara. Mladi izviđači u raljama iritantnog voditelja i divlje prirode žele provesti vrijeme uživajući u kupanju i druženju s djevojkama iz susjednog kampa, no voditelj ima neke druge planove. Čeka ih zadatak samostalnog noćenja u improviziranim zaklonima: Alexa, Jaku i Zaspanca čekaju prave pustolovine.

Dirljiva glazbena komedija prepuna akcije 'Reper Ricky i kradljivac bicikla', filmska je ekranizacija utemeljena na popularnom književnom serijalu o reperu Rickyju. Film je nakon premijere zasjeo na prvo mjesto najgledanijih obiteljskih filmova svih vremena u Finskoj, a ni s nagradama mu nije loše išlo: na Međunarodnom je festivalu dječjeg filma u Ouluu nagrađen Malim medvjedom.

Tinejdžerka Saga iz švedskog filma 'Tisuću puta jača' nova JE učenica u tipičnoj školi gdje nastavnici preko volje odrađuju sate, djevojke se drže svojeg društva u koje ne puštaju druge, a dečki vode glavnu riječ. Saginom pojavom počinje revolucionarno komešanje koje bi moglo iz temelja promijeniti uvriježene školske dane.

Nova Bibijadina skandinavska filmska uzdanica je kratkometražni film 'Tokio Baby'. Priča je to o petnaestogodišnjoj Saari koja sanja o tome da iz 'seoske idile' pobjegne na Animecon, Festival japanskih crtanih filmova i stripova, no tada je roditelji kazne trodnevnom zabranom napuštanja kuće. Saaru od velike dosade spašava njezina izmišljena prijateljica Aiko. Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Monterreyu dobio posebnu pohvalu.

Snažnu finsku filmsku postavu zaključuje film 'Debeli su sretni'. Mali Esa talentirani je igrač floorballa (sporta sličnog hokeju na travi), a njegov ga otac obožava. Nakon dobro odigrane utakmice, Esa slučajno nabasa na Elvisa. Pjevač isti čas postaje njegov jedini idol. Nekoliko desetljeća kasnije, nekadašnji Mali Esa je Veliki Esa, debeli sredovječni muškarac kojeg je otac napustio. Sport je za njega u međuvremenu postao izvor velikih frustracija, tim više što živi prema vlastitoj filozofiji 'špek je blagoslov'. Stvari se brzo mijenjaju kad Esin sin bude primoran sudjelovati u tradicionalnoj floorball utakmici očeva i sinova.

'Kralj dvorca'

Rumunjsko-turski film 'Kralj dvorca' priča je o dvorcu Ankari koji već stoljećima čuva grad, a pritom je sam nadživio nekoliko civilizacija u različitim povijesnim razdobljima. Danas, njegovi su vladari posve druKčiji, baš kao i njegova svrha. Film je s posebnim pohvalama napustio festivale FilmVideo Montecatini i Filmul de Piatră.

Za kraj jedan hrvatski naslov. Riječ je o filmu 'Ema' , Krasimira Gančeva. Osmogodišnja Ema, na prvi pogled tiha i povučena djevojčica, zaljubljena je u svijet svjetla i sjena koje stvara pomoću zrcala, vode, staklenih posuda... Jedna je od onih koja vidi sve, a nju primjećuju samo rijetki. Dva događaja promijenit će njezin život: dvije male djevojčice koje su strah i trepet djece u školi, i mamina slomljena noga.

Ulaz na sve projekcije bit će, kao i prijašnjih godina, slobodan, a lokacije na kojima će se moći pogledati Bibijada su kino Europa od 12.30 sati i Muzej suvremene umjetnosti od 18.30 sati. Prvi će filmovi biti prikazani u ponedjeljak, 17. listopada, a posljednji u subotu, 22. listopada.

'Mi idemo svojim putem'