JEDNAKOST ILI?

Nevjerojatno je što sve žene doživljavaju na poslu

30.12.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Loša ekonomska situacija dodatno je pogoršala situaciju ženama u radnim okruženjima

Više od polovice žena iskusilo je neku vrstu zlostavljanja na poslu, pokazuje najnovije istraživanje kojim se htjela istražiti diskriminacija u radnom okruženju. U istraživanju je sudjelovalo 25 tisuća žena, a čak 52 posto ispitanica izjavilo je da su barem jednom osjetile diskriminaciju na svojoj koži.

Četvrtina ih je izjavila da su preopterećene poslom te da su često nepošteno kritizirane. Oko petina ispitanica izjavila kako su ne jednom bile isključene iz nekih važnih projekata samo zato što su žene, a ako su ih uključili u projekt, marginalizirali su ih.

Istraživanje pokazuje i da nešto manje od 20 posto žena smatra kako nisu promovirane na poslu samo zato što su žene. Jedna od deset ispitanica priznala je i da je bila seksualno zlostavljana.

Stručnjaci kažu kako i ovi rezultati pokazuju da je šovinizam još iznimno prisutan u poslovnim okruženjima, a vjeruju da je loša ekonomska situacija tome još više pridonijela.

Iza istraživanja stoji Project 28-40 koji se zauzima za jednakost spolova, a navode da ih brinu i činjenice da se žene osjećaju iznimno ugrožene nakon što ostanu trudne jer se boje da će izgubiti posao.