VRIJEME JE ZA AKCIJU

Neka vaš dom zablista: Ovo su najbolji savjeti za čišćenje svih staklenih površina

11.09.2021 u 22:20

Bionic
Reading

Staklo i staklene površine važan su dio moderno uređenih interijera, no mnogi će se složiti da održavanje njihove besprijekorne čistoće nije nimalo lak zadatak te zahtijeva poprilično truda

Veliki prozori, stakleni zidovi, balkonska vrata ili dekorativni komadi načinjeni od stakla dat će posebnu čar svakom prostoru, međutim imaju i veliku manu - brzo i lako se zaprljaju.

Bilo da se radi o običnom prozoru, bilo dizajnerskom stolu, staklo uvijek mora biti blistavo čisto da bi dobro izgledalo.

Kvalitetno staklo može godinama trajati i u njega vrijedi investirati, slažu se dizajneri, no ta činjenica neće zaustaviti pojavljivanje mrskih otisaka prstiju ili različitih mrlja koje nas mogu poprilično iživcirati.

Na svu sreću, čišćenje stakla ne mora nužno biti težak posao jer na tržištu postoje brojna sredstva namijenjena upravo ovom materijalu. Također, sve staklene površine ne zahtijevaju svakodnevno čišćenje pa ovisno o tome koje od njih imate u domu, postoje različiti preporučeni rasporedi čišćenja.

Prozori: preporučuje se pranje prozora svakih dva ili tri mjeseca (ovisno o tome koliko se brzo zaprljaju).

Staklena vrata za tuširanje: staklena vrata za tuširanje trebate obrisati nakon svake upotrebe jer ćete tako izbjeći pruge i spriječiti nakupljanje pjene od sapuna.

Stolovi ili druge površine osjetljive na dodir: čistite ih svakodnevno, osobito ako su u kuhinji ili kupaonici.

Staklena ploča za kuhanje: obrišite nakon svake uporabe.

Čišćenje prozora i vrata

Prozori i staklena vrata pružaju prijeko potrebnu prirodnu svjetlost prostoriji. No zbog mrlja i prljavštine soba može izgledati kao da je u njoj puno manje svjetla.

Ako niste ljubitelj kupovnih sredstava za čišćenje prozora, možete koristiti mješavinu 'uradi sam/a' od šalice vode, šalice alkohola i žlice octa. Ova jeftina alternativa pomoći će razbiti masne ostatke i brzo se osušiti, ostavljajući staklene površine blistavo čistima.

Korak 1:

Prvo se fokusirajte na mrlje. Poprskajte otopinu na to mjesto i obrišite je krpom koja ne ostavlja dlačice (npr. mikrovlakna su odlična za to). Nastavite brisati dok se otopina potpuno ne osuši. Druge opcije uključuju stare majice ili čak novinski papir jer obični papirnati ručnici često ostavljaju sitne mucice osim ako se ne radi o onima specijaliziranima za staklene površine.

Korak 2:

Za temeljitije čišćenje stakla metoda je približno ista: raspršite i obrišite. Počnite visoko i pomaknite se prema dolje kako ne biste ostavili mrlje. Sredstvo za čišćenje prozora primijenite i za čišćenje roleta i okvira - iznenadit ćete se količinom prljavštine koja se skupi na njima.

Čišćenje staklenih vrata na tuš kabini

Staklena vrata za tuširanje vrlo su elegantno rješenje, no imaju i jednu manu: na njih se itekako brzo ulove mrski neprijatelji čistoće poput mrlja od sapuna, vode, plijesni...

Kako bi vaša tuš kabina izgledala besprijekorno čista, morate je čistiti otprilike jednom tjedno.

Korak 1: Nabavite sredstvo za čišćenje stakla u kupaonici ili ga možete i sami napraviti: izmiješajte u raspršivač dva dijela bijelog octa i jedan dio sredstva za pranje posuđe te dobro protresite.

Korak 2: Poprskajte vrata i ostavite otopinu oko 30 minuta, a zatim je obrišite spužvom ili krpom od mikrovlakana. Za tvrdokornije mrlje možete upotrijebiti pastu napravljenu od sode bikarbone i tekućeg sapuna da biste je uklonili. Soda bikarbona neće oštetiti staklo, no dovoljno je abrazivna da makne mrlje.

Korak 3: Ako staklo u kupaonici izgleda čisto, no djeluje zamućeno, vjerojatno imate posla s naslagama kamenca ili minerala koje je ostavila tvrda voda. Otopina octa pomoći će u uklanjanju kamenca, ali možete razmisliti i o kupnji filtra za tuširanje kako biste spriječili ovaj problem.

Korak 4: Kako biste rjeđe čistili, razmislite o nabavci brisača za tuš. Nakon svakog tuširanja prebrišite staklo kako se voda i sapun ne bi osušili i stvorili nove mrlje. Osim toga, brisač je vrlo koristan jer smanjuje mokra područja na kojima mogu napredovati bakterije i plijesan. Dobra ideja je po potrebi poprskati stakla blagom otopinom octa i vode te obrisati kako bi se smanjilo nakupljanje kamenca.

Čišćenje staklenih stolova

Stakleni stolovi su bez sumnje vrlo efektni i dekorativni, no skloni su otiscima prstiju i mrljama. Za njihovo čišćenje možete koristiti većinu sredstava za stakla ili istu 'uradi sam/a' otopinu kao i za prozore.

Jednostavno poprskajte i obrišite stol mikrovlaknom ili krpom koja ne ostavlja dlačice. Rješenje 'uradi sam' posebno je dobro ako stol ima druge materijale, poput drveta. Blag sapun i voda, kao i pasta od sode bikarbone, također su dobri za tvrdokorne mrlje.

Čišćenje staklene ploče za kuhanje

Staklene ploče u kuhinji često su jedna od najizazovnijih površina za čišćenje jer se mrlje od kuhanja mogu zapeći ako se na vrijeme ne očiste.

Korak 1: Kako se ne biste kasnije mučili s uklanjanjem mrlja, svakodnevno brišite staklenu ploču kad se ohladi nakon upotrebe. Ako imate puno mrlja ili vam je dio ručka iskipio, možete staviti i mokru krpu na mjesto na kojem se to dogodilo kako biste kasnije skinuli mrlju.

Korak 2: Za dublje čišćenje (jednom mjesečno ili po potrebi) poprskajte otopinom octa kakvu koristite na prozorima, ostavite neko vrijeme i uklonite. Savjet: obavezno izbjegavajte uporabu abrazivnih spužvi ili metalnih spužvica za čišćenje jer će nepovratno oštetiti staklenu ploču.