A NISU PLAŽE I MORE

Nećete vjerovati što strance oduševljava na Braču

30.10.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Sunce, plaže i more nisu jedine stvari na našoj obali koje oduševljavaju strance. Nekima srce zarobe stari spomenici...

Pod naslovom 'Hrvatska: putovanje golemih razmjera' poznati The New Zealand Herald objavio je priču o prirodnim ljepotama Hrvatske. Posebnu su pozornost skrenuli na otok Brač, ali iz jednog potpuno drugačijeg ugla od svih ostalih.

Naime, novinara Jima Eaglesa apsolutno je opčinio pustinjački samostan Blaca do kojega je hodočastio uz pomoć domaćeg vodiča. Iako je zamijetio i ostale ljepote koje nudi Brač, najviše ga je ipak fascinirao stari kameni samostan.

'Kad smo konačno ugledali 500 godina star samostan koji je i bio naša destinacija, nisam mogao vjerovati svojim očima. Kako je uopće itko uspio izgraditi toliko veliku kamenu strukturu u tako neprijateljskom kamenom okruženju? I što je još važnije, kako ćemo se uopće uspjeti popeti tamo?', zapitao se iznenađeni novinar.

No ipak se uspio popeti i bilo je to dovoljno da se rodi ljubav prema lijepom kamenom spomeniku koji su izgradili poljički svećenici glagoljaši. Rezultat svega je tekst kojim The New Zealand Herald svojim čitateljima poručuje da svakako vrijedi posjetiti hrvatski otok Brač.