ZBOGOM KEMIKALIJAMA

Nećete pogriješiti ako ovime njegujete kožu i kosu

14.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Biljna ulja već su neko vrijeme velik hit u kozmetici, a popularnost im i dalje raste pa ih sad nalazimo i u neočekivanim proizvodima, poput sjajila za usne kakvo je nedavno na tržište izbacio YSL

Kako je trend prirodne kozmetike u porastu, sve više ljudi koristi biljna ulja ne samo za njegu kože i kose, već i za ciljano rješavanje određenih stanja na koži. Brojna biljna ulja kožu čine mekšom, hrane je i regeneriraju, no valja biti oprezan prilikom njihova nanošenja jer mogu izazvati iritacije. Uvijek je prethodno potrebno testirati ih na manjem dijelu kože da vidite hoće li se pojaviti alergijska reakcija. Ulja timijana, origana, cimeta i klinčića su posebno jaka dok neka, poput ulja bergamota i limuna, pojačavaju izloženost kože štetnom djelovanju sunčevih zraka. No ulja s kojima sigurno nećete pogriješiti kad je njega kože i kose u pitanju su arganovo, kokosovo, lavandino i ulje čajevca.

Za akne: ulje čajevca

Ulje čajevca ima snažno antivirusno, antibakterijsko i fungicidno djelovanje zbog čega ga nazivaju 'lijekom u bočici', a učinkovito djeluje u liječenju različitih oboljenja na koži, uključujući akne, gljivična oboljenja i lišajeve. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, isušuje prištiće i čisti kožu što ga čini odličnim saveznikom u borbi s aknama. No kao i sva eterična ulja, ni ulje čajevca nije dobro nerazrijeđeno nanositi na kožu kako ne bi uzrokovalo iritacije pa ga se preporučuje dodati u kremu ili lokalno nanijeti na problematično mjesto.

Za rosaceu: ulje lavande

Lavandino ulje ima antibakterijska i antiseptička svojstva što ga čini idealnim za osobe čija je koža lica sklona pojavi crvenila. No treba biti oprezan prilikom njegova korištenja jer kožu čini osjetljivijom na sunčeve zrake pa je preko njega dobro nanijeti sredstvo za zaštitu od sunca. Ulje lavande korisno je za njegu svih tipova kože jer umiruje i zacjeljuje.

Za suhu kožu tijela i kosu: kokosovo ulje

Kokosovo ulje velik je hit posljednjih godina, a poznate se ljepotice zaklinju u njegovu učinkovitost u njezi kose, posebno ispucanih vrhova. I to s razlogom, jer kokosovo ulje potiče rast folikula, njeguje i regenerira kosu. Ovo multifunkcionalno ulje može se koristiti u prehrani, ali i kozmetici. Hrani kožu čineći je mekšom i elastičnijom, a ima antibakterijsko djelovanje te je odlično umiruje kada je nadražena. Odličan je izbor za njegu tijela, posebno ako imate vrlo suhu kožu. Sjajno je i kao melem za usne ili ruke, no izbjegavajte ga nanositi na lice jer zatvara pore.

Za suhu kožu lica i kosu: arganovo ulje

Bogato je vitaminom E, nezasićenim masnim kiselinama i karotenima, a prednost mu je to što se brzo upija i lagano je pa je idealan odabir za njegu kože lica i kose. Pogodno je čak i za njegu masne kože lica jer dokazano ne zatvara pore, a bonus mu je svakako i predivan miris. Dobiva se hladnim prešanjem orašastog ploda drveta koje raste samo u jednom dijelu Maroka pa je cijena arganova ulja vrlo visoka, zbog čega ga još nazivaju tekućim zlatom.