AERODROMI ZARAĐUJU

Ne želite čekati u redu? Nema problema, to košta pet funti

26.03.2009 u 15:06

Bionic
Reading

Novi kontroverzni postupak koji omogućuje putnicima da ne čekaju u redu za provjeru sigurnosne kontrole već se provodi u nekim britanskim zračnim lukama, no taj luksuz ipak ima svoju cijenu, koja doduše nije velika. Pa 'ko voli...

Luton je zadnji u nizu aerodroma koji je usvojio taj sistem, a putnicima naplaćuje tri funte da stanu u poseban red i tako smanje čekanje u dugim redovima. Taj servis već postoji u Leedsu, Liverpoolu i Bristolu, gdje se naplaćuje pet funti, a o njegovom uvođenju na Heathrow i Gatwick razmišlja i British Airways.

No, udruženja putnika tvrde da taj sistem nije dobar jer to znači da će drugi putnici prolaziti kroz sigurnosne mjere još sporije, te da će se prema njima odnositi gore nego dotad jer će oni koji plaćaju da ne čekaju u redu uvijek imati prednost.

U zračnoj luci u Liverpoolu, međutim, tvrde da samo 10 posto putnika koristi taj luksuz.

Ovo su samo zadnji u nizu novih troškova koje uvode ne samo zrakoplovne kompanije već i zračne luke, a sve u svrhu većeg profita. No, ovo je barem dobrovoljan trošak.

Ako želite, recimo, više mjesta za noge, tu će vam želju ispuniti u Air Franceu, ali će vas to koštati oko 320 kuna. Prednost pri ukrcaju, putujete li Easyjetom, stoji oko 110 kuna, a check in u zračnoj luci i jedan komad prtljage koja ne spada pod ručnu košta nešto više od 300 kuna.