Putujte bez tegoba

Ne dopustite da vam probavne smetnje pokvare odmor

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2014 13:45
  • Objavljeno 07.05.2014 u 13:44
trbuh probava bol

trbuh probava bol

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Probavne smetnje neugodna su pojava koja se često javlja na putovanjima i može pokvariti planirani odmor. Osjećaj nadutosti, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor javljaju se zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori. Zbog veće izloženosti faktorima koji mogu dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikroflori poput kontaminirane hrane i vode, promjene prehrambenih navika, promjene klime, čak 20 - 50% ljudi tijekom putovanja barem jednom dobije proljev

Crijevna mikroflora
Na ljudskoj koži i u mnogim organima žive bakterije koje zovemo ljudskom mikroflorom. Najviše ih živi u crijevima, oko 100 milijuna, na koži, te kod žena u rodnici. Crijevna mikroflora, odnosno tzv. 'dobre' bakterije u crijevima izuzetno su važne za zdravlje jer omogućuju sazrijevanje probavnog sustava nakon rođenja; sudjeluje u imunološkom odgovoru na upalu i alergene; sudjeluju u probavi hrane, posebno masti i šećera te nekih vitamina; utječu na stvaranje crijevnih plinova i na pravilnu probavu; sprečavaju nakupljanje štetnih mikroorganizama.

Probiotici
Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja na kojima je prisutna ljudska mikroflora.. Obavljaju slične funkcije kao i normalna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus u obliku kapsula, prašaka i otopina. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane - jogurta, kefira, sira i kiselog zelja.

U svibnju, u savjetodavnoj kampanji o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem 'Putujte bez tegoba' sudjeluje 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru 'Putujte bez tegoba' na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!