VRTULJAK ZOVE

Naučite kako uzgajati hranu u gradu

26.04.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Zahvaljujući sve većoj ekološkoj i prehrambenoj osviještenosti, i u našim gradovima niču urbani vrtovi, a na balkonima, krovovima i terasama rastu ekološki uzgojene rajčice, jagode, paprike… trud entuzijasta urodio je oživljavanjem gotovo zaboravljenih autohtonih sorti čije sadnice i sjemenke se šire razmjenom

Ako biste se i vi rado okušali u gradskom vrtlarenju a nemate iskustva i ne znate odakle početi, pravo mjesto za to je ovoga vikenda centar Zagreba - Vrtuljak u dvorištu Studentskog centra.

Vrtuljak je veći urbani biovrt koji su osmislile i osnovale dvije volonterke i zaljubljenice u vrtlarenje, Jelena Koržinek i Andreja Čoh. Na tom prostoru djevojke održavaju radionice na kojima i totalni početnici mogu naučiti isprobane i korisne savjete kako posijati i presaditi biljke, kako napraviti gredice, a možda i prvi put vidjeti sjeme i sadnice onoga što kupuju na policama trgovina i tržnicama. Zanimljivo je da su Andreja i Jelena projekt pokrenule bez ikakvih sredstava – predložile su ga Upravi Studentskog centra, njima se ideja svidjela pa su im ustupili prostor u dvorištu iza Francuskog paviljona. Vrlo brzo okupile su zavidan broj entuzijasta koji se već neko vrijeme bave urbanim vrtlarenjem, ali i totalne početnike. Kako je proljeće vrijeme radova u vrtu, tako je i u Vrtuljku ovih dana puno aktivnosti.

U subotu, 27. travnja, od 11 sati organizira se razmjena sjemena i sadnica. Razmjena se organizira u suradnji s udrugom za očuvanje bioraznolikosti i kulturne baštine Rustica. Jedinstvena je to prilika da svoju zbirku sjemena i sadnica obogatite prije svega autohtonim, ekološki uzgojenim sortama povrća, cvijeća, začina i ljekovitih biljaka. Svi su pozvani da ponesu sa sobom svoje sjeme i sadnice, a ako ste totalni početnik i nemate sjeme ili sadnice za razmjenu, eto prave prilike da za simboličnu svotu kupite sjeme i sadnice i tako započnete uzgoj.

No, to nije sve: u nedjelju, 28. travnja, također od 11 sati dođite na radionicu. Ugrabite motiku i iskoristite priliku da naučite tehniku pripreme gredica za sijanje i sadnju u biovrtu. Zasučite rukave i otkrijte tajne sadnje povrća u skladu s organskim načelima uzgoja, rukovanja vrtnim alatom te pripreme gredica. Saznat ćete kako izgleda sjeme salate, češnjaka, luka kozjaka i još hrpe drugih biljaka...

Ako dolazite na radionicu, obavezno obucite radnu odjeću i obuću i ponesite rukavice. Cijena radionice je 50 kn. Naime, osnivačice udruge i njeni članovi ne naplaćuju svoj rad, ali kako udruga nema financijsku podršku ni od koga, novac prikupljen na radionicama i od eventualnih donacija iskoristit će se za izradu ograde i za daljnja ulaganja u vrt i njegov razvoj. Djevojke su dosada unatoč nedostatku sredstava uspjele nabaviti zavidnu količinu prirodnog gnojiva, malča, sjemena i sadnica. Tako je Vrtuljak postao jedinstven i iznimno vrijedan prostor za koji se iskreno nadamo da će ostati sačuvan od devastacije.

Broj sudionika radionice je ograničen, pa se obavezno prijavite na vrtuljaksc@gmail.com