ELEGANTNO I TRENDI

Namještaj od stakla je in

Bionic
Reading

Primjena stakla u najrazličitijim oblicima dizajnerskih rješenja pokazala su da je ono neizostavan element dizajna interijera, jer se efekti koje stvara u prostoru ne mogu postići nijednim drugima materijalom. Kao takvo, idealno je za primjenu u velikim i malim prostorima

Staklo je svojom transparentnošću kao materijal nenametljivo, a elegancijom i profinjenošću, kroz elemente namještaja, izuzetno istaknuto u prostoru. Staklo je materijal koji ima mnoge prednosti i stoga je s razlogom poželjno u kreiranju interijerskih ugođaja. Osim toga, raznovrsne završne obrade stakla kao i tehnologije, koje su ovaj krhki i osjetljivi materijal transformirale u čvrst i siguran, znatno su povećale njegova estetska i kvalitativna svojstva.

Staklo je dostupno u različitim obradama i bojama, a odabir će odrediti prostorni zahtjevi, kao i željeni dizajnerski efekti. Obrada stakla može biti termička ili površinska, a kao rezultat istih na tržištu se nudi: obično staklo, kaljeno staklo, satinirano staklo, pjeskareno staklo, laminirano staklo, sigurnosno staklo, brušeno staklo, ornament staklo, staklo s otiskom te različite umjetničke obrade stakla, koja se ističu osobitim i originalnim izgledom i bojom.

Neovisno o trendovima koji se nameću na svjetskom tržištu, staklo je uvijek bilo prisutno u dizajniranju elemenata namještaja. Trenutačno mu se daje tolika važnost da stakleni komadi namještaja postaju imperativ za stvaranje modernog, trendovskog interijerskog ugođaja. Pravilan odabir onaj je koji trend ne čini sam sebi svrhom te je vrlo važno odabrati staklene elemente koji će u potpunosti ispuniti svoju funkcionalnu ulogu te povećati estetske vrijednosti prostora.

Da biste pravilno odabrali i postavili elemente staklenog namještaja, analizirajte svoje potrebe, prostorne mogućnosti, kao i željene efekte u prostoru. Primjena staklenih elemenata osobito se preporučuje u manjim stanovima u kojima se želi naglasiti prozračnost i povećati prostor. Primjena staklenog stola za blagovanje, radnog stola, komode ili staklenih polica, rasteretit će vizure i ostvariti željene efekte povećanja prostora.

Iako se u manjim prostorima stakleni namještaj nameće kao nužda i jedno od najpovoljnijih rješenja za optičko povećanje, odabir stakla u prostranim stanovima i kućama odraz je želje za isticanjem estetskih vrijednosti i kvalitetnog dizajna. Potpuno prozirno, mutno ili obojano, staklo je uvijek posebno u svojim izražajima zbog veće ili manje transparentnosti te svjetlosti koju nužno propušta. Upravo taj odnos s prirodnom i umjetnom rasvjetom te dnevno-noćni ugođaji koje takav odnos stvara, čine staklo jedinstvenim u oblikovanju namještaja te razlogom za njegov odabir.

Bez obzira na čvrstoću stakla, komade namještaja od ovog materijala nastojte ne stavljati na frekventne pozicije prostora, osobito komunikacijske, svakodnevno izložene udarcima predmeta, koji se unose ili iznose iz stambenih prostora. Staklene komode idealno će ukrasiti dnevni boravak ili blagovaonicu na vizualno istaknutoj poziciji, ali je za obitelji s malom djecom preporučljivije primijeniti dizajn koji oblikuje bazu od punog materijala, a nadgradnju tj. gornji dio od staklenih elemenata.

Prozirne staklene police nije preporučljivo stavljati na visinu nižu od metra, jer na takvim pozicijama, zbog transparentnosti, nisu dovoljno vidljive. Nehotičan udarac u takvim slučajevima može dovesti do oštećenja stakla i ozljeda. Sve rubove staklenih elemenata u prostoru preporučljivo je izvesti kao zaobljene kako bi se i na ovaj način izbjegle mogućnosti ozljeda.

Stakleni stolovi redovito se izrađuju od sigurnosnog stakla koje podnosi velika opterećenja i eventualne udarce bez vidljivih oštećenja. Stakleni stolovi, u kombinaciji s drugim materijalima kao bazom – drvom, metalom, kamenom i sl. mogu biti toliko efektni da dominiraju čitavim prostorom, a istovremeno ga vizualno ne opterećuju.

Primjena stakla u interijeru može biti raznovrsna, od upotrebe staklenog namještaja, do dekoriranja prostora staklenim ukrasnim predmetima, primjene staklenih rasvjetnih tijela, izrade staklenih pregrada, ugradnje staklenih vrata, podova, ograda, stepenica itd. Staklo nam nudi bezbroj kvalitetnih rješenja i kao takvo uvijek će biti u trendu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr