ZA VITKU LINIJU

Namirnice kojima ćete spriječiti debljanje

17.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ako ste primijetili da se sve teže rješavate pokojeg nakupljenog kilograma i brine vas kako će to izgledati s godinama, ove četiri namirnice mogu vam pomoći da zadržite vitku liniju

Istraživanje sveučilišta Tufts pokazalo je kako jogurt, morska hrana, piletina i orašasti plodovi mogu biti najbolji saveznici u sprečavanju debljanja.

Poznato je da se s godinama metabolizam usporava i trebamo se više truditi da održimo vitku liniju nego što smo to mogli s, primjerice, 20 ili 30.

Jogurt

Nutricionistica i glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics, Tamara Melton, objasnila je za The Huffington Post da su tijekom istraživanja svi ispitanici ili mršavjeli ili se nisu debljali ako su redovno konzumirali jogurt. Jedino što morate paziti jest da kupujete jogurt bez dodanih šećera kao što su oni voćni ili, primjerice, od vanilije. Inače, osnovno je pravilo u prehrani da tijekom dana ne unosite više od 10 posto šećera dodanih raznim namirnicama i kilogrami bi trebali biti pod kontrolom. Studija na sveučilištu Tennessee iz 2005. godine pokazale je kako su ispitanici smršavjeli kada su povećali unos jogurta, a oni koji su jeli tri porcije bezmasnog jogurta na dan su smanjili obujam struka.

Morska hrana

Osim što je bogata proteinima, morska je hrana odličan izvor zdravih masnoća. Vrste riba poput tune, skuše, lososa i srdela izvor su Omega 3 masnih kiselina. Također, mnoge su studije pokazale kako su ispitanici koji su jeli lososa barem tri puta tjedno, više mršavjeli od onih koji je nisu jeli uopće.

Piletina

Dokle god je ne pržite u ulju, piletina je zdrava namirnica koja će vam osigurati dovoljno proteina. Nutricionisti također preporučuju da se izbjegava koža i zapravo jede samo krto meso. Više je studija potvrdilo kako proteini pomažu u izgradnji mišićne mase, a kada mišići rade, tijelo radi više te troši više kalorija, čak i kada mirujete. Tako je studija Baton Rougea iz Louisiane u 2012. pokazala da je skupina koja je jela više piletine imala manje masnoća u tijelu, a više mišićne mase.

Orašasti plodovi

Bilo da se radi o pistaciju, orasima, bademima ili kikirikiju, orašasti plodovi su odličan izvor proteina i zdravih masti te uglavnom imaju sličan omjer hranjivih tvari. No budući da je lako pretjerati u grickanju, morate biti oprezni. Preporuka je da u jednom danu ne pojedete više od 30 grama.

Orasi su najčešće na lošem glasu zbog masnoća koje imaju, ali istraživanja su pokazala kako orasi zapravo ne uzrokuju debljanje, a ako ih grickate za užinu umjesto nezdravih slatkiša, sigurno neće napraviti veću štetu vašem struku.