SKANDAL ZA SKANDALOM

Nakon ovoga više ništa ne izgleda slučajno: Na fotografiji iz Balenciagine kampanje nalazi se i knjiga kontroverznog umjetnika čiji radovi uključuju užasne prizore s djecom

29.11.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Balenciagina kampanja s medvjedićima u BDSM opremi koju drže djeca izazvala je javnu osudu te su je mnoge slavne osobe odmah osudile, uključujući i Kim Kardashian i Bellu Hadid

Blagdanska modna kampanja s djecom u neprimjerenom kontekstu izazvala je brojne negativne reakcije te je povučena, a iz Balenciage su se brže bolje ispričali za fotografije koje su svi osudili.

No Balenciaga, brend koji obožavaju fashionistice poput Kendall i Kylie Jenner, sad se našao ponovno u središtu novoga skandala.

Njihova kampanja za proljeće 2023 koja je također podigla popriličnu medijsku prašinu i izazvala opće zgražanje.

Naime, u toj spomenutoj kampanji u kojoj je glavna zvijezda poznata francuska glumica Isabelle Hupert na jednoj od fotografija na stolu se nalaze i knjiga Michaela Borremansa, kontroverznog umjetnika iz Belgije.

Dobro upućenima nije promaknulo da je riječ o slikaru čiji je rad raznolik, ali često prikazuje djecu. On je između ostalog i autor serije radova pod nazivom Fire From The Sun iz 2017. koje prikazuju golu djecu, a neka su čak i kastrirana i s krvavom kožom!

  • +11
Modna izdanja Isabelle Huppert Izvor: Profimedia / Autor: Domine Jerome/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dakako, ovo je odmah izazvalo brojne osude na društvenim mrežama, te se mnogi pitaju što će sad poznati brend napraviti. Brend je već preuzeo odgovornost za blagdansku reklamnu kampanju koja je sadržavala BDSM medvjediće i dječje modele, a za uključivanje ispisa SCOTUS-ove presude o dječjoj pornografiji - okrivili su produkcijsku tvrtku North Six.

Modna kuća Balenciaga dosad nije komentirala Borremansovu knjigu niti kako je dospjela u kampanju za proljeće '23.

Inače, postoje i druge jasne sličnosti između Borremansova rada i nekih Balenciaginih kreacija - naime Kimin izgled na Met Gala 2021., kad se pojavila s crnom tkaninom prekrivenom licem.

Za spomenutu blagdansku modnu kampanju koju su mnogi prozvali 'odvratnom', isprika je već stigla i iz Balenciage, a oglasila se i sama Kim Kardashian

'Cijenim Balenciagino uklanjanje kampanje i javnu ispriku. Razgovor s njima otkrio mi je da shvaćaju ozbiljnost problema i da će poduzeti potrebne mjere da se to više nikada ne ponovi. Što se tiče moje budućnosti s Balenciagom, trenutačno ponovno procjenjujem svoj odnos s tim brendom, temeljeći ga na njihovoj spremnosti da prihvate odgovornost za nešto što se uopće nije smjelo dogoditi - i radnjama koje očekujem da poduzmu za zaštitu djece', napisala je netom prije službene izjave brenda.

Kako otkrivaju kreatori popularnog Instagram profila Diet Prada, vodstvo brenda odlučilo je podići tužbu u vrijednosti od 25 milijuna dolara protiv angažirane produkcijske tvrtke North Six, Inc. i scenografa Nicholasa Des Jardinsa.