TREND REPORT IZ MILANA

Najnoviji trendovi u uređenju interijera

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na milanskom sajmu interijera prikazani su najnoviji trendovi u uređenju prostora, najmještaju i rasvjeti. Tako i dalje prostorom dominira bijela boja, a novost je sve veća prisutnost sive. Regali sve više podsjećaju na one iz 80-ih, ali, naravno, u modernijem, minimalističkom izdanju, dok je staklo najdominantniji materijal u dnevnim boravcima i blagovaonicama

Međunarodni sajam namještaja, interijera i rasvjete, koji se u Milanu održavao od 22 – 27. travnja 2009, okupio je preko 2700 izlagača iz cijele Europe, a prvo što se može primijetiti je da sveprisutna kriza nije ostavila traga u organizaciji i prezentaciji proizvoda te broju izlagača i posjetitelja.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za razliku od prošle godine, izostala je prezentacija najnovijih trendova u uređenju kuhinja i kupaonica, pa smo ostali zakinuti u prikazu trendova koji definiraju prostorne i estetske odnose svih prostorija koje formiraju stambeni prostor. Sve ostalo bilo je vrlo interesantno, s naglaskom na inovativnost, široku paletu materijala, stilova i boja, tako da će svatko, neovisno o željama, potrebama i ukusima, zasigurno naći odgovarajuća trendovska rješenja za sebe.

U odnosu na prošlogodišnje trendove uređenja dnevnog boravka, ne zapažamo bitan pomak. I dalje je glavni element boravka regal s policama za knjige, ali je evoluirao u svom oblikovanju i prerastao u element koji podsjeća na regale iz 80-tih godina prošlog stoljeća. Dizajn je, naravno, moderniji - minimalistički, ali su elementi koji ga sačinjavaju identični – otvorene i zatvorene police te ormari. Izvodi se u punoj visini stropa i pokriva kompletnu plohu zida. Istaknuti dio takve kompozicije je element za smještaj TV uređaja i to tako što se izvodi u drugom materijalu ili boji te postaje mobilan i zaokretan. Tako se kut gledanja TV prijamnika može u svakoj prilici prilagoditi mjestu sjedenja. Taj se element tretira na identičan način i u slučajevima kada se smješta samostalno u prostor.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uz veću primjenu prirodnog drva i materijala koji imitiraju njegovu prirodnu strukturu, apsolutno dominantan materijal za izradu elemenata dnevnog boravka postaje transparentno staklo. Pojavljuje se kao sastavni dio polica, club stolića, komoda, ormara… Blagovaonica, koja je redovito priključena prostoru boravka, je također opremljena staklenim stolom i komodom sa staklenom oblogom.

Boja koja apsolutno dominira interijerima je i ove godine bijela, a sve se više koristi i siva. Efekti u prostoru se pojačavaju dodavanjem elemenata u naglašenoj crnoj, crvenoj, ružičastoj, lila, žutoj ili zelenoj boji. Sjaj i blještavilo srebra i zlata zadržani su u luksuznim komadima namještaja, koji u ovakvim izvedbama, bez obzira na ukuse, izgledaju vrlo impresivno.

Sjedeće garniture se izvode u ravnim geometrijskim oblicima ili su blago zaobljene, a uglavnom su jednobojne. Naglasak je na udobnosti i praktičnosti te su pojedini elementi pomični, kako bi ih jednostavno transformirali u udobne ležaljke ili krevete za spavanje.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Blagovaonice su opremljene drvenim, plastičnim te tkaninom ili kožom tapeciranim stolcima najrazličitijih boja i oblika, a redovito se pojavljuju i klupe u modernim kutnim izvedbama te su osobito praktično rješenje za potrebe smještaja blagovaonice u manjim stanovima.

Spavaća soba
se ne koristi više samo za spavanje već i za boravak i druženje. Kreveti su s vrlo naglašenim uzglavljima, a ormari s vratima izrađenim od stakla ili obložena tkaninom ili kožom. U većim se spavaćim sobama ormar zamjenjuje otvorenim garderobnim prostorom koji je sjedinjen sa sobom. U istom prostoru se nalaze foteljice sa stolićem, komode i mini regal, u sklopu kojeg se obavezno postavlja TV uređaj.

U uređenju do sada opisanih prostorija se i dalje naziru stilizirani barokni detalji, a obavezna je rasvjeta velikim lusterima i lampama.

Dječje sobe su i dalje vesele, praktične te u razigranim bojama, koje se u ostalim prostorima koriste u detaljima. Kao motiv na plohama ormara se pojavljuju i likovi iz stripova.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tepisi se izvode od prirodnih i umjetnih materijala s naglašenim tkanjem, čvorovima, nitima ili dlakama u umjerenim bojama i s dominantnim geometrijskim motivom.

Na sajmu je izložen i široki asortiman rasvjetnih tijela, koja pokazuju različitost u funkcionalnom i dekorativnom smislu – od stupova vanjske javne rasvjete koji podsjećaju na vrijeme naših baka, do ultramoderne led rasvjete, rasvjetnih tijela s kristalima i minimalistički dizajnirane stropne i zidne rasvjete. Kao interesantne bismo istaknuli papirnate stijene koje su ujedno i rasvjetna tijela.
Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi