HRAST I CRVENA BOJA SU IN

Najnoviji trendovi u uređenju doma

Bionic
Reading

Dok u uređenju doma i dalje prevladava bijela boja, doduše u tonovima od mliječno bijele do boje bijele kave, na velika vrata vraća se crvena boja. I dalje su moderni materijali lakirani MDF, staklo i drvo, a veliki hit je ponovno hrast

U Kölnu je od 18. do 23. siječnja održan jedan od najvećih svjetskih sajmova namještaja, kuhinja,  kućanskih aparata i prateće opreme na kojem je više od 1.200 izlagača je prikazalo najnovije trendove u ovoj godini. Ovogodišnji je sajam ponudio niz noviteta počevši od oblikovanja do upotreba i kombinacija boja i materijala, rasvjete i tehnologije kao sastavnog elementa namještaja.

U oblikovanju se, uz pravokutne forme, sve više javljaju meke, zaobljene linije, kao samostalne ili u kombinaciji s pravokutnima, što elementima daje lakoću i dinamičnost u vizualnom doživljaju. I dalje dominira bijela boja, ali u tonovima od mliječno bijele do boje bijele kave. Koristi se samostalno ili se kombinira. Plava je sve prisutnija, u tonovima od tirkiznih preko petrolej do tamnoplavih nijansi. Zelena, siva i boja šljive prema ljubičastoj su i dalje moderne, a u trend na velika vrata ulazi crvena boja. Prisutna je i boja bakra i hrđe boja.

Od materijala dominira drvo, staklo, keramika, kamen i lakirani MDF u visokom sjaju. Treba naglasiti da je hrast ponovno apsolutni hit. Koristi se u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, kuhinjama, a odlično se kombinira sa svim ostalim materijalima i bojama. Površine su glatke, sjajne ili mat i reljefne te se međusobno kombiniraju stvarajući zanimljive igre površina. LED rasvjeta preuzela je primat u svjetlosnim efektima namještaja i interijera općenito. Dominira bijela svjetlost, ali sve je prisutniji i plavi spektar, kao i izmjena boja. I dalje je prisutan trend povezivanja prostora, što znači da su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica stilski i prostorno povezane, kao i spavaća soba i kupaonica.

Dnevni boravci, bilo da se radi o velikim ili malim prostorima, imaju zajedničke karakteristike, horizontalni naglasak komode za TV, upotpunjene visećim elementima u kombinaciji horizontalnih i vertikalnih, s ugrađenom LED rasvjetom. Vrata komode su najčešće klizna, ručkice se negiraju, a kombinira se bijela glatka ploha s elementima u strukturi drveta u detaljima. Za sve one koji nisu ljubitelji strukture drveta, bijela se boja kombinira s crvenim, plavim, zelenim ili ljubičastim detaljima.

Cijela je kompozicija obogaćena staklom, lakiranim ili prozirnim. Prozirno staklo je dominantan materijal i na klub stolićima. Njegova prozirnost odražava skulpturalnost baznog dijela izrađenog od drveta, kamena ili MDF-a. Na sjedećim garniturama dominiraju koža i pliš, a ergonomija je važan element sjedeće garniture. Pomični nasloni, rukonasloni, integrirane police, prisutno je sve što je namijenjeno potpunoj udobnosti i praktičnost korištenja sjedećeg elementa. Linije su pravokutne i zaobljenje, ali niske. Jednobojne su ili u kombinaciji dva do tri materijala ili boje. Prisutni su i prugasti, pepita, karirani materijali te cvjetni motivi.

Moderno je naglašavanje jednog zida bojom, svjetlošću, tapetom kao uvećanom fotografijom određenog materijala ili apstraktnog motiva ili materijalom koji će naglasiti reljefnost zida - kamen, drvo, keramika.


Foteljice su sveprisutne. One su udobne, neobičnih oblika, boja, u kombinaciji materijala (koža, drvo). Smještaju se uz samu sjedeću garnituru i u kut prostora, dajući mu šarmantan identitet. Tepisi su najčešće reljefni, s apstraktnim krupnim ili sitnim motivima, ili čupavi s dugim nitima. Zavjese su u pastelnim tonovima, najčešće reljefne ili potpuno neutralne.

Kuhinje su postale prošireni prostor dnevnog boravaka, a samim time i stilska poveznica s istim. Minimalizam u oblikovanju doveo je do još većeg naglaska na materijalima i njihove kombinacijama. Dominiraju glatke plohe u visokom sjaju, koje se kombiniraju sa staklom, keramikom, reljefnim površinama ili strukturom drveta. Osim već viđenih radnih ploča u većim debljinama, javlja se i novi trend u kojem radna ploča postaje tanja. Izvedena je od keramike koja imitira brojne uzorke ili stakla u koje je ugrađena LED rasvjeta. Uređaji su skriveni u visoke kolone iza kliznih vrata, a ručkice se negiraju. Daljinski upravljači i elektronički ormari polako ulaze u sve širu primjenu i u kuhinjama. Dominacija volumena i svjetla te izražajnost materijala glavne su karakteristike modernih kuhinja. Kod uređaja dominira energetska učinkovitost, dizajn prilagođen novim trendovima te određeni stupanj umjetne inteligencije. Uređaji su u crnoj ili bijeloj boji, potpuno minimalistički, neutralni u samoj kuhinji. Nape su i dalje skulpturalne i vrlo izražajne s jedne strane ili potpuno negirane s druge.

Blagovaonice su elegantne, stolovi su stakleni sa skulpturalnom nogom, drveni ili čak kameni. Dekorativna centralna noga, umjesto rubnih, sve je češća, pa cijela kompozicija sa stolicama odaje profinjen dojam. Stolice su nižih naslona, vrlo često u kombinaciji sa drvom ili šupljikavih, čipkastih struktura. Klupa, kao sjedeći element, sve je češća u blagovaonicama.

U spavaćim sobama još uvijek dominira naglašeno uzglavlje, tapecirano, metalno, drveno, stakleno, ali su linije mekše, blago zaobljene. Ormari su jednostavni, najčešće jednobojni ili obogaćeni ogledalima ili detaljem u drugom materijalu koji u kombinaciji stvara geometrijske elemente. Dominiraju svijetle boje, od mliječno bijele do boje bijele kave ili drva. Pojavljuju se zanimljivi mehanizmi otvaranja koji štede prostor i omogućuju bolju iskorištenost istih.

U kupaonicama je također vrlo izražena upotreba LED rasvjeta, ili u samom elementu ili oko ogledala. Kombinacija je horizontalnih visećih baznih elemenata s vertikalnim i horizontalnim elementima iznad, kao i u dnevnim boravcima. Slavine su elegantne, ali i praktične, dok je zanimljivo da se kade sve češće smještaju u spavaće sobe.

Dječje sobe su, kao i uvijek, vesele. I tu je sveprisutna LEd rasvjeta, igra materijalima i bojama. Višefunkcionalnost elemenata, a osobito kreveta je vrlo naglašena, od prostora za učenje, dodatnog ležaja do mini dnevnog boravka. Rasvjetna tijela su i dalje velika i vrlo naglašena u prostoru, a svjetlosni efekti neizostavan dio svakog prostora u domu.

Uz sve tehnološke i dizajnerske novitete, opći je dojam da ekologija i održivost zauzimaju važno mjesto u formiranju novih trendova za budućnost, kao i sve veća veza između dizajna i tehnologije, u cilju što jednostavnijeg i ugodnijeg boravka u vlastitom domu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.