vrijedi probati

Najjednostavniji i najukusniji recept za pripremu ribe koji će vas oduševiti okusom

07.12.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Mnogi nerijetko izbjegavaju pripremu ribe bojeći se kompleksnosti recepta i krajnjeg rezultata. No, za to doista nema razloga, posebice uz ovaj recept koji mog savladati čak i oni kojima kuhanje doista ne ide od ruke

Kada je riječ o pripremi ribe, najbolje je izbjeći kompliciranje i posegnuti za jednostavnim i provjerenim receptima. Jedan od onih koje svakako vrijedi isprobati je i ovaj koji uključuje pečene orade u kori od soli. Ovaka način pripreme omogućit će da riba zadrži svu svoju aromu i sočnost, no okus će biti vrlo blag te se lako kombinira s različitim preljevima.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 kg orade
  • 2 kg krupne soli

Potrebni sastojci za umak:

  • 200 ml maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • Vinski ocat
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:

Očistite ribu, no ostavite ljuskice.

Dno posude za pečenje prekrijte debelim slojem soli.

Na sol stavite ribu, a zatim je prekrijte ostatkom soli te ga lagano navlažite vodom.

Posudu za pečenje poklopite i dobro zatvorite kako se tijekom pečenja ne bi gubile arome i okusi.

Ribu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta na 240 stupnjeva. Nakon tog vremena kora će se stvrdnuti.

Prilikom posluživanja koru od soli pažljivo razlomite kako ne biste razmrvili ribu. Poslužite bez kore i središnje kosti.

Priprema umaka:

Češnjak narežite na tanke ploške, kratko popržite na ulju, a zatim maknite s vatre.

Dodajte ocat i peršin.