Najčešći mitovi i legende o seksu

Najčešći mitovi i legende o seksu

29.10.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Bez obzira na to jeste li se već upustili u seksualne odnose, spremate se tek na taj korak ili samo još uvijek tek zamišljate kako će to jednog dana izgledati, vjerujemo da ste se zapitali o istinitosti nekih pričica koje kruže u seksu, a koje ste često mo

Ako se brinete o tome hoćete li pred frendovima 'ispaliti' kakvu glupost kad se povede ova uvijek aktualna tema, nije loše razmotriti neke od tih mitova i 'legendi' te utvrditi gradivo.

Dakle, ako niste dovoljno odgovorni ili informirani, umjesto tog jedinstvenog osjećaja bliskosti s nekog osobom, seks može život pretvoriti u strepnju i strah, a to, složit ćete se s nama, nitko ne želi. Tinejdžeri se često povode za poluinformacijama što katkad može dovesti do neželjenih posljedica, poput spolnih boleština ili trudnoće, stoga je najvažnije raščistiti neke najčešće tinejdžerske zablude o seksu. Pa krenimo!

Prekinutim snošajem ne može se zatrudnjeti

Mnogi tinejdžeri uvjereni su u to da je prekinuti snošaj ili vađenje penisa iz vagine prije ejakulacije sasvim siguran način zaštite od trudnoće.
Međutim, ona mala količina spermija koja može isteći i prije ejakulacije, tj. prozirna tekućina koja sadržava tisuće sićušnih, nevidljivih, malih spermija također može itekako zakomplicirati život. Osim što se na ovaj način može zatrudnjeti, nema nikakve zaštite ni od spolno prenosivih bolesti.

Kondomi nisu ugodni i smetaju

Ako ti dečko kaže da mrzi koristiti kondome pa bi radije bez njih, odmah se zapitaj s koliko je cura prije tebe imao spolne odnose bez zaštite, prenosi li neku spolnu bolest - i razmišlja li i o čemu.
Naime, osim što vas oboje izlaže mogućnosti da zaradite neku bolest, tebe dvostruko dovodi u opasnost jer možeš zatrudnjeti.
Dakle, prilikom svakog seksualnog odnosa treba koristiti kondom radi sprečavanja neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

 

Oralni seks je siguran

Neki pak misle da je oralni seks (stimuliranje penisa ili vagine druge osobe ustima i jezikom) najbolji način upražnjavanja seksualnih odnosa u kojem nema opasnosti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Od trudnoće nema straha, no jako griješe po pitanju spolno prenosivih bolesti! Naime, oralnim seksom bez zaštite može se prenijeti virus HIV-a (AIDS) ili hepatitis B, a naizmjeničnim oralnim seksom među partnerima, uz kontakt sa sjemenom ili vaginalnom tekućinom, mogu se čak prenijeti i druge spolne infekcije, kao što su genitalni herpes, genoreja, klamidija i sifilis. Slično je i s analnim seksom.

Mnogi su uvjereni u to da su spolne bolesti rezervirane za daleki Zapad te da u mjestu u kojem živite toga nema, tj. da se događa nekome drugom! No, varate se. Ako se o tome ne priča, ne znači da toga i nema. Važno je objasniti da većina spolnih bolesti kod dečka nema nikakvih izvanjskih znakova, a u početku ni kod cura, pa mnogi i ne znaju da ih imaju i prenose. Za mnoge infekcije postoji i dulji period inkubacije (od zaraze do vidljivih znakova), pa osoba i ne sumnja što ju je snašlo.

 

Danas postoji više od 20 različitih uzročnika infekcija koja se prenose spolnim putem, a u Hrvatskoj su najraširenije klamidija i HPV. Zaštita od spolnih bolesti vezana je i uz zaštitu od neželjene trudnoće, pa se te dvije stvari ne mogu razdvojiti – prema tome, ništa bez kondoma!

Osim ovih krivih pretpostavki, postoje i mnoge druge zablude o seksu poput onih da skakanje i teški fizički napori nakon odnosa sprečavaju trudnoću, zatim ona da ako dečko pije gazirana i umjetno obojena pića djevojka ne može ostati trudna, da se pri prvom seksu ili za vrijeme mjesečnice ne može zatrudnjeti ili da oralni seks može povećati obujam grudi (!?), spomenimo samo neke.

Dakle, upuštanje u seksualne odnose znači i snošenje određene odgovornosti kad je riječ o spolno prenosivim bolestima ili neželjenoj trudnoći, a prije svega je važno biti dobro informiran.

Iako živimo u vrijeme kada je lakše doći do točnih informacija o spolnom životu ljudi budući da seks odavno nije tabu tema u razvijenom svijetu, mladi ipak često dobivaju nepotpune informacije ili su ih sami skloni iskriviti. Stoga, ne vjerujte poluistinama, već potražite informacije na pravom mjestu, kod svoje liječnice ili na stručnim medicinskim web stranicama!