ZA PRSTE POLIZATI

Najbolji pršuti na jednom mjestu

  • Autor: Ž.C.
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 12:00
  • Objavljeno 20.04.2012 u 12:00
Pršutana Voštane (3)

Pršutana Voštane (3)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Sa 970 metara nadmorske visine u zagrebački kvart Središće stigli su pršut i panceta iz tvrtke Voštane, a u njihovoj se prodavaonici nudi još i maslinovo ulje, sir, domaći pekmez i druge delicije
Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Pršut, sir i maslinovo ulje samo su dio autohtonih proizvoda koji se nude u prvoj maloprodajnoj prodavaonici koju je otvorila tvrtka Pršut Voštane. U zagrebačkom Središću vrpcu je prerezao gradonačelnik Trilja, u čijoj je neposrednoj blizini smještena i pršutana Voštane. Kapacitet sušionice je 50.000 kom pršuta.

Kako prepoznati dobar pršut, pitali smo vlasnika Ivicu Babića. 'Boja i oblik mnogo će toga reći o pršutu, zatim boje na presjeku, odnos bijelog i crvenog, tekstura, a pršut mora imati i blag okus kao po dimu. Ipak, prvenstveno ćete to prepoznati po teku', rekao je Ivica Babić. Na pitanje koja je tajna uspjeha, odlučno odgovara: 'Rad, rad i samo rad. Odaberete cilj i samo radite. U globalizaciji jako malo stvari neće uzeti velike kompanije. Sretan sam što će ovaj segment ostati autohton', rekao je i ispričao nam kako nastaje pršut te kako ga na 970 metara nadmorske visine najbolje suši bura.

'Proces dimljenja je potpuno prirodan uz veliku pomoć dalmatinske bure i stalnog strujanja zraka na velikoj nadmorskoj visini. Zrenje se odvija u specifičnim uvjetima makroklime s područja Voštane, kao i mikroklime same zrionice uz specifičnu mikrofloru zraka. Nakon 12 mjeseci dobije se proizvod osebujna mirisa i okusa svojstvenog mikrolokaciji Voštane', rekao je Ivica Babić iza kojega je 15 godina iskustva i proizvodnje dalmatinskog pršuta i pancete, a rade isključivo prema tradicionalnoj recepturi.

Tvrtka zapošljava ukupno 35 ljudi, a u ovoj su prodavaonici otvorena tri nova radna mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi