ROĐENE POD SRETNOM ZVIJEZDOM

Najbogatije žene šoubiznisa

29.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Svatko može postati zvijezda, u što nas prečesto uvjeravaju razni talent-showovi. No pet minuta slave novopečenih zvjezdica traje kraće od vremena potrebnog za osvježavanje internetske stranice ili otkrivanje neke nove nade estrade. Samo rođene zvijezde imaju sposobnost pretvoriti trenutak popularnosti u dugu i profitabilnu karijeru, potvrđujući se ne samo dugovječnošću, nego i iznosom na bankovnom računu. Pogledajmo tko su najbogatije žene šoubiznisa

Oprah Winfrey

Njezina priča nalikuje scenariju iz Disneyjeve tvornice snova. Započinje u siromašnoj četvrti gradića teško pamtljiva imena Kosciusko za koji bi naš narod rekao da se nalazi Bogu iza nogu. Mnogo godina, obilježenih upornošću i trudom, kasnije Oprah je izgradila pravo malo carstvo satkano od talk showova, dobrotvornih organizacija, imidža i puno, puno dolara.

Dapače, može se pohvaliti da je jedina crnkinja koju krasi titula milijarderke, a do nje je došla isključivo svojim radom. Poneki zlobnik će komentirati da pričanje u studiju i nije neki posao, no Oprah već gotovo tri desetljeća svojim talk showom, specifična karaktera i tona, pozitivno utječe na javno mnijenje, ne samo Amerike, nego većine zapadnog svijeta. Danas se njezina zarada procjenjuje na 225 milijuna dolara godišnje, a ukupno je 'teška' jednu i pol milijardu dolara.

J. K. Rowling

Joanne Rowling nije imala odveć sreće u životu. U kratkom periodu je izgubila majku koja je pokleknula nakon desetogodišnje borbe s multiplom sklerozom, a zatim ju je ostavio i suprug, bacivši Joanne u tešku depresiju zbog koje je čak pomišljala i na samoubojstvo dok je s netom rođenom kćerkicom u trošnom stanu preživljavala od socijalne pomoći.

No sreća se iznenada preokrenula i materijalizirala na papiru u obliku sage o jednom od najpopularnijih likova moderne književnosti. Harry Potter manija zavladala je svijetom, katapultirajući njegovu stvoriteljicu u sam vrh malobrojna društva milijardera. Serijal se smatra jednom od najuspješnijih književnih franšiza, a njegov šesti nastavak je najbrže prodavana knjiga u povijesti, barem tako tvrdi Guinnessova knjiga rekorda.

Osim knjiga, njezina nabrekla kasica-prasica se puni i prihodima od filmskih obrada njezinih djela. Zbrojivši sve prihode koje Harry Potter donosi, vrijednost J. K. Rowling se procjenjuje na okruglu milijardu dolara.

Kraljica popa s Goranom Višnjićem
Madonna

Osamdesete su bile idealno vrijeme za nestati u moru pop zvjezdica i starleta koje bi zasjale kratkotrajnim bljeskovima popularnosti, nošene prevrtljivim valovima netom rođenog MTV-ja.

No Madonna se, majstorskim manipuliranjem novinarima i vlastitim imidžem te istančanim senzibilitetom za kretanja glazbene industrije, ne samo održala na vrhovima glazbenih ljestvica, nego i okrunila kao najbogatija i najdugovječnija diva šoubiznisa.

Namaknuvši bogatstvo svojim prepoznatljivim vokalnim sposobnostima, ali i spektaklima uživo kojima nema ravnih, Madonna se okušala i u drugim granama umjetnosti, ponajviše truda uloživši u glumačku karijeru, pri čemu je nije obeshrabrilo ni čak osam Razzie nagrada. Ovdje 'nagrada' ima prilično ironičan prizvuk, budući da se Razzie dodjeljuju za najlošiju glumu.

Poigravanje pred kamerama svakako si može priuštiti jer je s više od 200 milijuna dosad prodanih albuma osigurala vjernu vojsku obožavatelja i financijski bezbrižnu i vrlo ugodnu starost. Trenutačna Madonnina vrijednost procjenjuje se na 325 milijuna dolara.

Celine Dion

Za razliku od ostatka njezinih glazbenih kolega, koji su svoje bogatstvo stekli kružeći svijetom u autobusu ili avionu na neprekidnim turnejama, Celine Dion je upala sjekira u med u Caesar's Hallu Las Vegasa.

Njezina ekskluzivna petogodišnja gaža u jednom od najpoznatijih i najluksuznijih hotela popularnog 'grada poroka' osigurala joj je mjesto među najbolje plaćenim glazbenicima svijeta. Ne šteti joj ni 140 milijuna albuma prodanih diljem svijeta, kao ni prihodi njezina hita, pjesme koja je među najizvođenijima na raznim talent showovima.

Dakako, riječ je o skladbi 'My Heart Will Go On' iz filmskog superhita 'Titanic', čiji single je prodan u više od 15 milijuna kopija, osiguravši Celine ukupnu vrijednost od 250 milijuna dolara.

Mariah Carey

Karijera slavuja s Long Islanda krenula je put zvijezda kada je izdala svoj album prvijenac pod patronatom gazde Columbia Recordsa, Tommyja Mottole. Naravno, pomogla joj je činjenica da je isti gazda bio i gospodar njezina srca, suprug i životni suputnik kroz pet vrlo burnih godina.

Za vrijeme njihova braka karijera dive je cvjetala, no kako to biva u životima slavnih, drama je zakucala na vrata. Uslijedio je razvod od supruga koji je uzdrmao psihičko stanje mlade pjevačice, a nije pomoglo ni izdavanje od strane kritičara raščetvorena autobiografskog albuma 'Glitter', popraćeno istoimenim filmom koji je zauzeo svoje mjesto među sto najlošijih filmova na ljestvici Internet Movie Data Basea.

Činilo se da je zvijezda na zalasku pa je njezina izdavačka kuća Columbia Records otkupila njezin ugovor za vrtoglavih 28 milijuna dolara. Nitko nije ni slutio da će ugasla zvijezda zasjati novim sjajem na svojem desetom, najprodavanijem i Grammyjem nagrađenim albumom 'The Emancipation of Mimi'. Do danas je Mariah Carey prodala više od 160 milijuna albuma, što je čini 'teškom' 225 milijuna dolara.

Nestašna bradavica na Super Bowlu 2006.

Janet Jackson

Najmlađa i po mnogima najzgodnija članica obitelji Jackson, Janet je od malih nogu uživala pod svjetlima reflektora.

No pravi proboj ostvarila je svojim albumom 'Control' iz 1986. koji je tiražom od preko milijun prodanih primjeraka zaradio platinasti status.

Od tada je Michaelova mlađa sestra prodala više od 50 milijuna albuma diljem svijeta i osvojila čak 10 prvih mjesta na Billboardovoj ljestvici. Janet trenutačno barata sa 150 milijuna dolara.



 

'Osmijeh Mona Lise', uloga kojom Julia Roberts drži rekord najbolje plaćene glumice
Julia Roberts

Ona je zgodna, slatka i, ukratko, ljubimica svjetske publike. Ali u svijetu šoubiznisa znatno je više od toga. Julia Roberts ušla je u povijest postavši prvom glumicom koja je dosegla tipično mušku plaću od 20 milijuna dolara za jedan film.

Kada se nakon srednje škole uputila u New York prateći stope starijeg brata Erica u potrazi za glumačkom karijerom, nije ni slutila da će postati najbolje plaćena glumica Hollywooda.

Počevši s ulogom prostitutke u 'Zgodnoj ženi', preko Oscara osvojenog za 'Erin Brokovich', Julia Roberts potvrdila se kao prirodna sila koja hara kinodvoranama već dva desetljeća.

Njezin očaravajući osmijeh ne blijedi, iako je zakoračila u četvrto desetljeće života te samouvjereno nagovješta dugu karijeru i još veću zaradu. Dosad je Julia stekla bogatstvo koje je procijenjeno na 140 milijuna dolara.