VEDRO I RAZIGRANO

Naglasite prostor cvjetnim motivima

Cvjetni motivi u interijerima (4)

Cvjetni motivi u interijerima (4)

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Naglašeni cvjetni motivi ponovno su hit u uređenju interijera. U apstraktnim ili realističnim prikazima, raskošnom koloritu, jednobojni ili crno-bijeli, cvjetni motivi će unijeti vedrinu u prostor

Cvjetni motivi, koji se pojavljuju kao uzorci na sjedećim garniturama, foteljama, zavjesama, zastorima, zidnim ili podnim oblogama, spadaju u 'klasike' koji su uvijek moderni. No, najnoviji trendovi ih ponovo stavljaju na istaknutu poziciju jer će svježinom i asocijacijama koje pobuđuju staviti u drugi plan probleme koji nas svakodnevno okružuju.

Corbis

Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Kuhinju razvedrite cvjetnim motivima

Naglašeni cvjetni motivi, veličinom i bojom, izazov su koji trendovi postavljaju pred sve one koji uređuju prostor. Iako ćete modne kriterije zadovoljiti i umjerenijim uzorcima, odvažni i hrabri, odlučit će se za smjele naglašene kombinacije, kojima se postiže željeni ugođaj opuštanja, rasterećenja i vedrine. Cvjetni motivi su jedan od trendovskih odgovora na recesiju i mentalno sivilo koje ona donosi sa sobom.

Osim u uzorku, cvjetni motivi se mogu pojaviti kao osnovna tema u dizajniranju namještaja. U cvjetnim oblicima se izvode uzglavlja kreveta, nasloni stolica, fronte namještaja, konture tepiha. Sjedeće garniture ili foteljice se u svom osnovnom kubusu mogu oblikovati u cvjetnim oblicima i tako zadovoljiti dvije funkcije – sjedenje i dekoriranje.

Najjednostavniji način uvođenja cvjetnih motiva u spavaću sobu je odabirom posteljine ili prekrivača s cvjetnim uzorcima. Bojom i stilom ih povežite s postojećim zavjesama i zastorima. Ukoliko su oni jednobojni, imat ćete više slobode za poigravanje veličinama i bojama cvjetnih motiva.

Corbis

Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Trendovski tepisi imaju naglašene motive i bogat kolorit. Vrlo su dominantni i kao takvi traže postavu umjerenijeg, minimalističkog namještaja te boje koje će se uklopiti u nijanse tepiha. Ukoliko se odlučite za ovakve razigrane tepihe, posvetite posebnu pažnju odabiru namještaja kako bi se u konačnoj postavi na pravilan način isticali i tepih i namještaj. Preporučujemo odabir namještaja u jednoj boji, odnosno materijalu.

Tepih može biti vrlo dominantan u umjerenijem koloritu, ali s naglašenim cvjetnim uzorkom i oblikom. Ukoliko ga postavljate u blagovaonicu, odaberite stakleni stol koji će ga svojom transparentnošću učiniti maksimalno primjetnim. Staklo je zahvalan materijal koji će u srazu dominantnih elemenata prostora uravnotežiti njihov odnos.

Unesite vedrinu u kupaonicu. Ovo je vrlo bitna prostorija doma jer u njoj najčešće započinjemo i završavamo dan. Keramičke pločice su dostupne u različitim cvjetnim motivima. Možete ih postavljati na podne i zidne plohe. S cvjetnim motivima u kupaonici ne treba pretjerivati, pogotovo ako se radi o manjim prostorima. Diskretnije cvjetne motive možete postaviti na kompletan zid. One s naglašenijim motivom provucite kao detalj, tj. temu koja se pojavljuje po opsegu kupaonice na određenoj visini ili na nekom istaknutom zidu.

Klasični stilovi uređenja su često upotpunjeni cvjetnim motivima u apstraktnijim izvedbama. Kvalitetne i teške tkanine koje se pojavljuju kao tapecirung sjedećih garnitura i zastora upotpunjuju klasične ugođaje, a osobito u smeđim, crnim, tamnocrvenim, tamnoplavim ili ljubičastim tonovima.

Ukoliko želite diskretno provući cvjetne uzorke u dnevnom boravku, učinite to uvođenjem taburea koji će poslužiti kao klub stolić te jastučićima u istom uzorku. Na ovaj način ćete vrlo jednostavno i efektno osvježiti prostor i unijeti u njega vedrinu.

Cvjetni motivi se počinju pojavljivati i na pomalo neuobičajenim elementima kao što su dekorativna grijaća tijela. Cvjetne aplikacije u različitim bojama ili apstraktnim crno-bijelim izvedbama, postaju zapaženi dijelovi interijera. Na taj način grijaće tijelo oplemenjuje prostor svojom izraženom dekorativnom ulogom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!