RECEPT

Nadjeveni savici od lista

10.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ovim profinjenim i niskokaloričnim jelom koje lako uspijeva čak i onima koji se ne snalaze baš najbolje u kuhinji iznenadite ukućane ili goste

Potrebni sastojci za četiri osobe:

50 g sira gauda
dvije ljutike
300 g špinata
pola žlice masnoga kiselog vrhnja
sol
crni papar
malo svježeg naribanoga muškatnoga oraščića
pet naranči
25 g mrkve
12 fileta lista po 50 g
drveni štapići za učvršćivanje
jedan komad folije za pečenje
pola vezice peršina

Priprema:

Sitno naribajte sir za nadjev. Očistite ljutike i izrežite ih na kockice. Operite i proberite špinat pa mu otkinite peteljke. Mokar špinat stavite u posudu pa ga pokrivenog ostavite jednu do dvije minute na slaboj vatri. Potom ga ocijedite, istisnite vodu i izmiješajte s kockicama ljutike, kiselim vrhnjem i naribanim sirom. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Oštrim nožem ogulite tri naranče tako da skinete i bijelu kožicu. Oguljene naranče izrežite na kriške pa ih prepolovite. Ostalim narančama istisnite sok.

Ogulite mrkve pa ih izrežite na komadiće duge četiri centimetra. Potom ih narežite na tanke rezance.

Riblje filete malo operite hladnom vodom, posušite ih papirnatim ubrusom, pokapajte s malo narančina soka i posolite. Stavite filete na radnu površinu kože okrenute prema gore. Po njima razdijelite nadjev od špinata, poravnajte, zavijte filete i učvrstite ih drvenim štapićima.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (s ventilatorom na 180). Odrežite odgovarajući komad folije dug, zatvorite je i ostavite samo jednu stranu otvorenu te je stavite na hladnu rešetku. Stavite u foliju kriške naranče, preostali sok i izrezanu mrkvu pa na njih složite nadjevene filete. Zatvorite foliju i triput je probodite iglom.

Rešetku s folijom stavite u sredinu pećnice, ali pazite da folija ne dodirne njezinu vruću stjenku. Savitke ostavite u pećnicu 15 minuta.

Za to vrijeme operite i posušite peršin pa krupno nasjeckajte listiće. Foliju odozgo razrežite škarama. Pažljivo izvadite savitke, mrkvu i naranče, stavite ih na zagrijane tanjure, posipajte peršinom i poslužite. Uz njih će odgovarati integralna riža.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Nova kuharica za pripremanje jele s malo masnoće' u izdanju Mozaik knjige.