DOKAZANO

Način na koji se svađate otkriva budućnost vašeg braka

25.02.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju, način na koji se svađate sa svojim partnerom može otkriti ima li vaša veza budućnosti te hoćete li se razvesti

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Michigan otkrilo je tri tipa svađa. Tako su načine svađanja

podijelili na destruktivne, konstruktivne i povlačeće. Premda destruktivan način svađanja, onaj koji uključuje vikanje, plakanje i urlanje, najčešće dovodi do razvoda, znanstvenici su još otkrili i da u situaciji kada jedan partner naginje konstruktivnom svađanju, odnosno mirnom i staloženom načinu rješavanja problema, drugi se partner iz svađe povlači, bilo šutnjom bilo fizičkim napuštanjem prostorije, i ne želi probleme raspraviti, a to nagovješćuje potencijalno velike probleme.

Način na koji se svađate puno govori o budućnosti vašeg braka

Studija Sveučilišta Michigan dosada je najveća i najobuhvatnija ikada provedena na temu bračnih konflikata te je trajala punih 16 godina, a u istraživanju su sudjelovala 373 para. Premda se čak 46 posto parova koji su sudjelovali u istraživanju razvelo, parovi koji su ostali zajedeno bili su skloniji probleme rješavati konstruktivnim ponašanjem.

Kako tvrdi Kira Birditt, jedna od voditeljica istraživanja, način na koji se par svađa u prvoj godini otkriva hoće li ostati zajedno ili će se razvesti. 'Destruktivan način svađanja poguban je za brak. No iako smo na samome početku smatrali da je mirno i staloženo odnosno konstruktivno rješavanje bračnih problema dobro za zdravlje, otkrili smo da je kombinirani način svađanja isto tako vrlo poguban za brak. Tako naprimjer u situaciji kada jedan partner želi situaciju mirno raspraviti, a drugi partner napusti sobu ili se brani šutnjom, povećava se šansa za propadanjem braka i razvodom. Ljudi se s vremenom nedvojbeno mijenjaju, no te promjene uočljivije su kod žena', tvrdi Kira Birditt.

Kombiniranje konstruktivnog i povlačećeg načina svađanja nije dobro zato što jedan partner silno želi riješiti probleme i trudi se, a drugi se ponaša nezainteresirano i želi pobjeći iz situacije.

'Tijekom godina žene su sklonije korištenju destruktivnih metoda svađanja, pa se poneke i povlače iz problema, a muškarci koji su na početku veze skloni destruktivnom načinu rješavanja problema ne mijenjaju se. Razlog tome je to što su žene manje zadovoljne vezama i često imaju više prigovora, pogotovo kada se radi o kućanskim poslovima. Upravo su žene te koje bi više toga u vezi htjele promijeniti, a muškarci žele zadržati status quo. Stoga žene imaju više prigovora na početku braka, a ti se problemi uglavnom uspiju riješiti tijekom vremena, osim u slučaju destruktivnih partnera koji imaju velik postotak razvoda', tvrdi Kira Birditt.