MUZEJI

Ako niste dosad posjetili berlinski Pergamon, načekat ćete se do sljedeće prilike

01.11.2023 u 19:51

Bionic
Reading

Zaljubljenici u arheologiju i velike muzeje obično planiraju svoja putovanja prema tim afinitetima. Ma što mislili o načinima na koje su muzejski 'teškaši' u prošlosti prikupljali svoje blago, teško je zamisliti odlazak u London bez posjeta British Museumu, New York bez Metropolitana, Pariz bez Louvrea ili Berlin sa zaobiđenim Pergamonom

No oni koji dosad nisu obišli ovu zadnju instituciju morat će se dobro načekati do sljedeće prilike. Naime Pergamon je upravo zatvorio svoja vrata zbog renoviranja kakvo dosad teško da je zabilježeno. Kako je najavljeno, posao će trajati punih 14 godina, a za to vrijeme muzej će biti sasvim ili djelomično zatvoren. Dakle, tko želi vidjeti Pergamon u njegovom punom sjaju, morat će pričekati sve do 2037.

Dio radova još je ranije počeo u Sjevernom krilu i središnjoj zoni, no prava priča krenula je 23. listopada zatvaranjem cijelog muzeja u sljedeće tri i pol godine. Kad bude okončana ta prva faza obnove, otvorit će se Sjeverno krilo, u kojem su smješteni muzeji islamske umjetnosti i bliskoistočne baštine te antička kolekcija. Tada će posjetiteljima biti dostupne i dvije najveće atrakcije, Pergamski oltar i Ištarina vrata iz Babilona.

Nakon toga stiže nova faza otvaranjem Muzeja drevnog Bliskog istoka, sa skulpturama iz gradova Ashura i Tell Halafa. Muzej islamske umjetnosti vratit će se sa svojom impresivnom zbirkom arhitektonskih rekonstrukcija poput sobe s izlošcima iz Alepa ili pročelja Mshatta.

Kad završe radovi u Sjevernom krilu, pažnja se prebacuje na Južno krilo, gdje je obnova još nužnija jer je taj dio muzeja u vrlo lošem stanju. Zbog toga su neki neprocjenjivi izlošci bili u opasnosti od oštećenja.

Neće se svi radovi ticati samo obnove, bit će i novih projekata. Objelodanjen je ambiciozan plan gradnje cijelog novog, četvrtog krila, kao i takozvane Arheološke šetnice, impresivnog podzemnog prolaza kojim će biti povezani različiti arheološki muzeji na Muzejskom otoku. Obnovit će se i vanjski dijelovi te ponovo izgraditi most Pergamonsteg, koji je nekad spajao Pergamon i Friedrichswerder.