DRUKČIJI TURIZAM

Izabrana najbolja turistička sela na svijetu, Hrvatska ima jednog jakog igrača

28.10.2023 u 20:05

Bionic
Reading

Što su osnovne značajke današnjeg turizma? Tko prati vijesti, lako može dati odgovor: od Atene do Venecije najpopularnije destinacije stenju pod ogromnim brojem turista koji donose gužvu, redove i raspad lokalne infrastrukture. Stoga se kao za svetim gralom traga za rješenjem koje bi olakšalo život i domaćem stanovništvu i posjetiteljima te sačuvalo najatraktivnije lokacije

Svjetska turistička organizacija koja djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda jednu od solucija vidi u – turističkim selima. Nije riječ o ograđenim resortima, ma koliko oni voljeli koristiti riječ village u svojem imenu, nego o sredinama u kojima turizam služi čuvanju lokalne kulture i tradicija, promiče društvenu i prirodnu raznolikost, a opet predstavlja priliku za bolji život žiteljima. Ukratko, ruralne sredine u kojima turizam donosi korist i stanovnicima i turistima.

Zbog toga UNWTO već koju godinu proglašava najbolja takva sela na svijetu, a ovogodišnji pobjednici proglašeni su na glavnoj skupštini ove organizacije u uzbekistanskom gradu Samarkandu. Na listi koja je predstavljena nalaze se 54 sela, među kojima je 16 europskih, a jedno od njih su i slunjske Rastoke!

UNWTO hvali naš adut zbog vodopada i tradicionalnih mlinova te kao manje zagušenu alternativu Plitvičkim jezerima. Naime, kako stoji u opisu, većina turista koji dolaze u Hrvatsku ide na obalu, ali se ističe da planinska unutrašnjost zemlje donosi brojne ljepote, od slapova do plaža na rijekama.

'Gradić Slunj kratkom je vožnjom udaljen od slavnih Plitvičkih jezera, ali nudi svoj vodeni spektakl. U Rastokama se 23 vodopada obrušavaju u rijeku Koranu, okruženu tradicionalnim mlinovima. Tijekom ljeta okupajte se u osvježavajućoj vodi prije nego biciklom krenete kroz pitomu šumu Jelvik uz rijeku', piše za Rastoke portal Euronews te donosi pregled deset sela s popisa UNWTO-a po svom izboru.

Svjetska turistička sela godine, a popis UNWTO-a možete shvatiti i kao preporuku za sljedeće putovanje, izabrana su među 260 prijavljenih lokacija. Uz spomenutu brojku od 54 nagrađena sela, još njih 20 uključeno je u takozvani Upgrade Programme, odnosno u mrežu najboljih turističkih sela, koja sad već broji 190 ruralnih sredina. Ovo je prva godina u kojoj je na popis uvršteno i jedno hrvatsko selo.

Evo i svih ovogodišnjih pobjednika, koje UNWTO ne rangira: Ordino (Andora), La Carolina (Argentina), Schladming, St. Anton am Arlberg (Austrija), Barrancas, Caleta Tortel, Pisco Elqui (Čile), Dahshour (Egipat), Oyacachi (Ekvador), Lephis (Etiopija), Dhordo (Indija), Penglipuran (Indonezija), Kandovan (Iran), Lerici (Italija), Biei, Hakuba, Oku-Matsushima, Shirakawa (Japan), Al Sela (Jordan), Dongbaek, Mosan, Sehwa (Južna Koreja), Huangling, Xiajiang, Zhagana, Zhujiawan (Kina), Douma (Libanon), Higueras, Jalpa de Cánovas, Omitlán de Juárez (Meksiko), Văleni (Moldova), Chacas, Chavín de Huantar, Paucartambo, Pozuzo, Taquile (Peru), Ericeira, Manteigas, Sortelha, Vila da Madalena (Portugal), Cantavieja, Oñati, Sigüenza (Španjolska), Morcote, Saint-Ursanne (Švicarska), Şirince (Turska), Sentob (Uzbekistan), Tân Hoá (Vijetnam).