ŽENE SU IPAK OPREZNIJE

Muškarcima su za ljubav na prvi pogled potrebne 8,2 sekunde

25.03.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Vrijeme potrebno muškarcu da se zaljubi na prvi pogled iznosi točno 8,2 sekunde, barem su tako izračunali pedantni znanstvenici

Što dulje muški pogled ostane prikovan na ženu kad se sretnu prvi put, to je on zainteresiraniji za nju, piše Telegraph.

Ako pogled traje tek četiri sekunde, može se zaključiti da ga baš i nije impresionirala. No ako njegov pogled ostane prikovan za nju dvostruko duže, 8,2 sekunde, to vrlo vjerojatno znači da ga je oborila s nogu.

Međutim, jednaka pravila ne vrijede za žene. Žene mogu fiksirati muškarca i dulje od osam sekundi, no to ne mora značiti da im se sviđa.

U ovom istraživanju znanstvenici su koristili skrivene kamere kako bi potajno pratili kretanje oka na 115 ispitanika dok su razgovarali s glumcima i glumicama, a zatim su trebali ocijeniti privlačnost svojih sugovornika.

Muškarci su gledali u oči glumice koje su im bile privlačne dulje od 8,2 sekunde, a one koje su im bile manje privlačne gledali su tek 4,5 sekundi u prosjeku.

Žene su glumcima koji su im bili privlačni, ali i onima koje nisu smatrale naročito zgodnima, u oči gledale jednako dugo. Znanstvenici te rezultate objašnjavaju time što muškarci koriste pogled kako bi pronašli plodne potencijalne partnerice. No žene su zato puno opreznije s privlačenjem muške pažnje zbog rizika od neželjene trudnoće i nije im cilj odgajati dijete kao samohrane majke.