bolest kretanja

Mučno vam je za vrijeme putovanja? Ovdje biste trebali sjediti u automobilu, vlaku i avionu jer ćete značajno smanjiti neugodne simptome

15.08.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Vožnja brodom ili automobilom za vas predstavlja noćnu moru, popraćenu mučninom i vrtoglavicom? Premda je bolest kretanja vrlo česta tegoba koja mnogima otežava putovanje, obično nije ozbiljno stanje, a određenim metoda može se čak i izbjeći ili pak značajno umanjiti

Morska bolest, kinetoza, bolest putovanja sve su to nazivi za bolesti kretanja koja nastaje kada sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drukčije podražaje od ostalih receptora, poglavito vidnih. Naime, dok putujete unutarnje uho šalje signale da se krećete prema naprijed. No, budući da sjedite mirno, mišići su u suprotnosti s ovom porukom. Sukob ovih signala izaziva simptome bolesti kretanja. 'Bolest kretnja nastaje kada naš mozak ne može dešifrirati informacije koje prima od očiju, ušiju i tijela,' kaže liječnica i profesorica medicine na UCLA Elizabeth Ko.

Često nazivana i kinetoza, izraz koji dolazi iz grčkog jezika te označava pojmove 'pokretanje' i 'patološki proces', može zadesiti svakoga, iako je češći u djece, trudnica i ljudi koji uzimaju neke vrste lijekova. Smatra se da oko 20 posto populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene nego muškarci. Učestalost se povećava s duljinom trajanja putovanja. Bolest kretanja najčešće se javlja prilikom putovanja prometnim sredstvima kao što su automobil, autobus, vlak, zrakoplov ili brod. Međutim, neki simptome bolesti osjećaju samo u jednoj vrsti prometnih sredstava, dok im drugi oblici putovanja ne predstavljaju. Ipak, najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom, po kojemu je bolest dobila i naziv 'morska bolest'.

Simptomi bolesti kretanja najčešće uključuju tegobe kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje, blijeda koža, glavobolja, hladno znojenje i razdražljivost. No, kako piše MedilinePlus, mjesto gdje sjedite u prometnom sredstvu može značajno utjecati na težinu tegoba koje bolest izaziva. Prema specijaliziranim izvorima, poput klinike Mayo, trebali biste sjediti tamo gdje osjećate najmanje kretanja.

  • Ako se vozite automobilom, trebali biste sjediti na prednjem sjedištu.
  • Na brodu zatražite kabinu sprijeda ili u sredini, blizu razine vode. Također biste trebali biti na gornjoj palubi broda kako biste izbjegli morsku bolest.
  • Sjedala u blizini krila aviona najbolja su ako ste skloni mučnini. Zatražite mjesto blizu prednjeg ruba krila i usmjerite klima uređaj prema licu.
  • Kad putujete vlakom, odaberite sjedalo okrenuto prema naprijed, blizu prednjeg dijela i pokraj prozora.
  • Ono što svakako treba izbjeći je sjedenje na stražnjim sjedištima te na onima okrenutim u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

Drugi načini kojima si možete olakšati i smanjiti simptome bolesti:

Odložite knjigu i mobitel. Naime, simptomi se mogu pokrenuti ili pogoršati čitanjem, gledanjem u mobilni telefon, igranjem videoigara ili gledanjem filma ili TV emisije.

Pogled usredotočite na objekt u daljini. Gledanje u daljinu ili horizont može pomoći u smanjenju sukoba između očiju i tijela te ublažiti mučninu.

Čvrsto držite glavu dok se naginjete prema natrag.

Postoje lijekovi koji mogu pomoći u sprječavanju ili liječenju bolesti kretanja. Također, prema savjetu klinike Mayo, možete uzeti antihistaminik bez recepta, poput onog koji sadrži dimenhidrinat ili meklizin, najmanje 30 do 60 minuta prije putovanja. No, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Izbjegavajte duhana, alkohol i druge izvore jakih mirisa. Ne pušite i ne sjedite u blizini pušača i nemojte konzumirati alkohol.

Probajte đumbir, koji je inače poznat lijek za mučninu i povraćanje, pa je dobar način za liječenje bolesti kretanja.

Mučnina kretanja može se dogoditi i kod kuće, na primjer tijekom igranja video igara. Kako biste spriječili bolest kretanja tijekom igranja videoigara, trebali biste držati leđa uspravna, odmaknuti se od zaslona i, ako možete, promijeniti vidno polje igre.