PUNO BUKE

Možete li vjerovati da je ova reklama nekima rasistička?

07.04.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Najnoviju kampanju američkog modnog brenda Gap neki su na društvenim mrežama nazvali rasno uvredljivom pa je vrlo brzo povučena

Nedavna reklamna kampanja za kolekciju GapKids nastala je u suradnji s poznatom voditeljicom i komičarkom Ellen DeGeneres. Naime na fotografijama za kampanju GapKids x Ellen DeGeneres nalazi se četvero djece koji pokazuju svoje akrobatske vještine u najnovijim krpicama, no jedna od tih fotografija izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama. Riječ je o fotografiji na kojoj starija curica svijetle boje kože stoji oslonjena ga glavu tamnopute djevojčice.

Iako je glavna poruka kampanje i kolekcije koju potpisuje Ellen DeGeneres osnaživanje mladih djevojaka kojima se želi poručiti da mogu postići sve što požele, kritičari su zaključili da poruka koju mlade tamnopute djevojčice iz ovoga mogu izvući je ta da jedino mogu biti naslon za ruke bijelcima.

Curice na spornoj fotografiji koje su se našle u središtu pozornosti između ostalog posvojene su sestre, a njihova majka, glumica Brooke Smith iz hit serije 'Uvod u anatomiju' pozvala je sve preko svog Twittera da smire strasti.

'Djevojčica na kojoj starija curica drži ruku njezina je sestra. Nije pričala u videoreklami jer je previše sramežljiva. Vrijeme je da stišate strasti oko ovoga', napisala je glumica na svom profilu.


Iako je i prošlogodišnja kampanja za istu liniju prikazivala bijelu i crnu djevojčicu u zamijenjenim ulogama, u kojoj se tamnoputa djevojčica rukom oslonila na glavu bijele djevojčice, na to se tada nitko nije osvrtao.


Gap je svejedno izdao službeno priopćenje i objavio da planira zamijeniti spornu fotografiju.

'Ponosni smo kao brend na 46-godišnju povijest u kojoj slavimo različitosti i inkluzivnost, cijenimo polemiku koja je započela i ispričavamo se svima koji su se našli uvrijeđenima. Kampanja GapKids naglašava priče talentiranih curica koji slave svoju kreativnost i dijele osnažujuće poruke. Zamijenit ćemo fotografiju nekom drugom iz kampanje koja ohrabruje curice i dječake da budu svoji i ponosni na ono što ih čini jedinstvenima.'