UVIJEK U TRENDU

Možete li odoljeti šarmu metalnih kreveta?

Bionic
Reading

Prednost metalnih kreveta je ta što se odlično uklapaju u sve stilove uređenja, pa su zbog toga uvijek u trendu

Odluka za odabir pravog kreveta često nije jednostavna, jer je mnogo parametara koje treba zadovoljiti kako bi sve pravilno funkcioniralo. Krevet mora biti čvrst i stabilan, a samim tim garantirana je i dugotrajnost. Ako odaberete metalni krevet, on mora biti napravljen na način da tvori krutu strukturu, koja se neće pomicati ili stvarati iritirajuće zvukove. Pri kupnji uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima čvrstoće kreveta, koja će vam olakšati odabir. Osobitu pažnju posvetite čvrstoći pri kupnji dječjih kreveta, jer oni najčešće, osim za spavanje, služe i za igru te su tako izloženi jačim opterećenjima.

Metalni kreveti se izrađuju u različitim oblicima, a mogu se kombinirati i s drugim materijalima poput drveta. Ako se radi o krevetima od kovanog željeza, najčešće su zaštićeni od korozije pocinčavanjem, a u drugim metalnim izvedbama plastifikacijom profila. Metalni kreveti su najčešće montažni, sastavljeni od kvadratičnih ili okruglih cijevi, koje se jednostavno sastavljaju i rastavljaju, pa je ovakve krevete jednostavno seliti tj. premještati po potrebi u različite prostorije. Metalni kreveti mogu biti i sklopivi te tako idealno poslužiti za smještaj povremenih gostiju.

Završne boje metalnih kreveta mogu biti različite - od crne, srebrne, bijele, zlatne do naglašenih boja poput crvene ili žute. Metalnu konstrukciju je jednostavno bojati i tako je prilagoditi postojećim bojama interijera. U prostoru djeluju prozračno i elegantno, za razliku od masivnijih drvenih, pa se kao takvi osobito preporučuju u manjim spavaćim sobama u koje je potrebno smjestiti bračni krevet dimenzija 180 x 200 cm ili 200 x 200 cm.

Metalni kreveti, ovisno o završnom dizajnu, uspješno se uklapaju u sve stilove uređenja. Metalnu konstrukciju je moguće oblikovati i završno obraditi na različite načine, od minimalističkih do raskošnih - glamuroznih. Upravo te široke mogućnosti oblikovanja metala i stvaranja željenog dizajna kreveta čine metal izuzetno popularnim i vječno trendovskim u izradi namještaja.

Metalni kreveti s drvenim detaljima odlično povezuje ostali namještaj u spavaćoj sobi, poput garderobnih ormara i komoda, u skladnu cjelinu. Kombinacijom dvaju materijala, još se više pojačava efekt metala u interijeru te do izražaja dolazi njegova lakoća i elegancija. Prednost metalnih kreveta je ta što bez obzira na ukupnu dimenziju nikada ne izgledaju masivno u prostoru.

Mogu biti izrađeni s uzglavljem i zanožjem, uzglavlje se oblikuje u različitim oblicima – pravokutnim, zaobljenim ili valovitim te može biti više ili manje naglašeno u samom dizajnu. Način izrade uzglavlja uvelike će odrediti vizualni doživljaj kompletnog kreveta. Često se izrađuje u kombinaciji metala s drugim materijalima. Zanožje je ukras kreveta, ali je ponekad nepraktično, jer strogo definira i ograničava njegovu dužinu. Metalni krevet sa zanožjem izbjegavajte u manjim spavaćim sobama, jer ga čini vizualno većim i tako dodatno opterećuje prostor.

Takvi kreveti će se odlično uklopiti i u dječje sobe. Jednostavni ili kreveti na kat, mogu se izvesti u razigranim bojama, koje će se uklopiti u ukupan kolorit sobe. Iako je metal hladan materijal, bojanjem kreveta u žive boje, neutralizirat će se hladan ugođaj tog materijala. Metalni dijelovi se mogu pojaviti i na radnom stolu ili policama za knjige te tako stvoriti poveznicu između svih elemenata namještaja.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr