NOVA OTKRIĆA

Može li aspirin spriječiti melanom?

13.03.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Već su mnoga istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da se ne smije sve shvaćati doslovno, odnosno da je aspirin ipak lijek koji se sastoji od kemijskih sastojaka

Žene koje redovito uzimaju aspirin imaju manje šanse da obole od melanoma, pokazuje nova studija. Što više godina žene uzimaju aspirin, rizik za nastanak melanoma se više smanjuje, objavljeno je danas u internetskom izdanju magazina Cancer.

'Mislimo da su naši rezultati vrlo uzbudljivi i da su oni dodatak rastućem broju dokaza koji ukazuju na to da aspirin ima antikancerogena svojstva', istaknula je koautorica studije Jean Tang sa sveučilišta Stanford.

Tang i njezine kolege pomno su proučili podatke o 59.806 bjelkinja koje su sudjelovale u istraživanju Health Initiative. Žene su bile u dobi između 50 i 79 godina, a znanstvenici su odabrali bjelkinje jer su rizičnija skupina za obolijevanje od raka kože. Pokazalo se da one koje uzimaju aspirin imaju manji rizik od melanoma, i to za 21 posto. Žene koje su dulje vrijeme uzimale aspirin imale su rizik manji za 30 posto.

'Aspirin djeluje na upalne procese i smanjuje ih. Stanice raka zbog upala rastu sve više i više, a i agresivnije su', pojasnila je Tang.

Već su mnoga istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da se ne smije sve shvaćati doslovno, odnosno da je aspirin ipak lijek koji se sastoji od kemijskih sastojaka, a sasvim sigurno neki od sastojaka mogu štetiti određenim organima u ljudskom tijelu.