PROLJETNI ADUT

Modni klasik kojem se iznova vraćamo: Ove jednostavne jakne nikada nisu bile poželjnije

13.03.2024 u 11:51

  • +9

Traper jakne u stajlinzima street style zvijezdi

Izvor: Profimedia / Autor: Sergii Khandusenko / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

U 90-ima je traper jakna dospjela na modnu pistu zahvaljujući brendovima kao što su Calvin Klein i Diesel te se konačno etablirala kao modni klasik kakav danas poznajemo

Ni ove proljetne sezone renomirani brendovi i ljubiteljice mode ne mogu se zasititi vječne jakne od trapera.

Iako su njezine predimenzionirane verzije i dalje najpoželjnije, vodeći brendovi na modnoj sceni ponudili su mnoštvo varijanti, dokazujući svestranost i status omiljene jakne za prijelazno razdoblje.

U debitantskoj kolekciji za Gucci, dizajner Sabato De Sarno odvojio je traper jaknu od ležernih konotacija spajanjem sa zelenom suknjom pencil kroja od vinila. U Valentinu je pak poprimila oblik dugog blejzera koji prianja uz kožu.

Ovaj modni klasik bio je zastupljen i u posljednjoj kolekciji dizajnerice Sarah Burton na čelu brenda Alexander McQueen.

Zamislila ga je u formi korzeta sa sirovim detaljima, a ništa manje zanimljivu verziju jakne od trapera nisu ponudile stajliš Talijanke Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini.

Poznati street style dvojac, koji na modnoj sceni djeluje pod okriljem brenda The Attico, ponudio je meki model traper jakne u predimenzioniranom izdanju, no s naglašenim strukom, kao što je slučaj s prijedlogom modne kuće McQueen.

Zaljubljenice u modu rado se vraćaju jaknama od trapera te ih spretno uključuju u svoje dnevne, ali i večernje kombinacije, a posljednjih sezona svjedoci smo velike popularnosti 'traper na traper' stajlinga, u kojima denim jakne imaju ključnu ulogu.

O relevantnosti koju traper jakne imaju na street style sceni dovoljno govore prizori s ulica svjetskih metropola u modnim mjesecima, kao i njihova bogata ponuda na policama trgovina.

  • +7
Traper jakne Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Bilo da je riječ o hlačama ili jaknama, poznato je da traper tkanine imaju jednobojan izgled, a nijanse variraju od svijetlih do tamnih, od jednostavnih do neobičnih. No to bi se trebalo promijeniti ovog proljeća jer su traper jakne ukrašene detaljnim printovima, što klasici daje novi i moderni šarm.

Osim verzija s printom, modeli vintage izgleda i ovog proljeća su iznimno poželjni. Karakteriziraju ih boxy, predimenzionirani kroj, našiveni džepovi, vidljivi šavovi i jednostavne boje u pomalo izblijedjelim nijansama plave.

Novim uzletom trendova iz ere ludih 70-ih i takozvane indie sleaze ere, kakva je obilježile desete godine, nimalo ne čudi nova popularnost košulja od trapera te se ovog proljeća nose kao idealna zamjena za tipičnu jaknu od trapera.

Razlika u odnosu na jaknu je ta da traper košulje djeluju malo lakše, izgledaju lijepo i ležerno te imaju dulji rub koji labavo prekriva stražnjicu.