HIT MODEL

Tako laskave: Ovo su najljepše haljine sezone, a volimo ih jer uspješno prekrivaju nedostatke

03.03.2024 u 16:25

Bionic
Reading

Kroz modnu povijest (i sezone) nabrane haljine oduvijek su bile jedne od omiljenijih. Sa specifičnim naborima i padovima tkanine, ovo su modeli koji prije svega posebno laskaju figuri jer prekrivaju eventualne nedostatke, a istovremeno ističu ono najbolje od nje

Drapiranje je tehnika koju je u modu uvela Madeleine Vionnet i učinila je početnom točkom svog cjelokupnog kreativnog procesa. Proučavajući grčki hiton i iskorištavajući evoluciju tkanina s najfleksibilnijim pređama nastalim nakon Prvog svjetskog rata, Vionnet je stvarala autentična umjetnička djela koja su definirala modu 30-ih i postala vječnom inspiracijom dizajnera.

Obilježeni naborima i padovima, drapirani modeli haljina posjeduju iznimnu sposobnost koju mnogi traže - efekt 'ravnog trbuha'. Iz tog su razloga siguran izbor i jedna od najlaskavijih opcija, i u dugim i u kratkim verzijama.

Jakne za proljeće Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Iz sezone u sezonu modeli drapiranih haljina krase police trgovina, što nimalo ne čudi. U aktualnoj sezoni jesen/zima najviše se ističu modeli dužine midi u neutralnim i zemljanim tonovima jer im daruju dojam luksuznog komada.

  • +13
Nabrane haljine Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Nabori kao glavna karakteristika drapiranih haljina na većini aktualnih modela istaknuti su na strateškim mjestima, no neće sve njihove inačice rezultirati jednakim laskavim efektom, što uvelike ovisi o tipu figure.

Na figuri pješčanog sata, koju karakterizira stas s proporcionalnim ramenima i bokovima te definiranim strukom, većina drapiranih haljina naglasit će obline i istaknuti siluetu.

Imate li pravokutnu figuru, odnosno ramena, bokove i struk u ravnoj liniji, pomažu u stvaranju iluzije oblina, a u tom slučaju najbolje je potražiti verzije s drapiranom tkaninom oko struka ili bokova kako biste dobili potreban volumen i definiciju.

Ako imate šire bokove od ramena, drapirane haljine pomoći će uravnotežiti figuru dodavanjem volumena gornjem dijelu tijela. Vaš najveći saveznik u tom su slučaju haljine s drapiranjem u predjelu prsa ili s upečatljivim detaljima na ramenima za preusmjeravanje pažnje na gornji dio tijela.

Drapirane haljine laskava su opcija i za dame s figurom jabuke, što se osobito odnosi na verzije s preklopom oko struka, kakve su postale zaštitnim znakom belgijske dizajnerice Diane Von Furstenberg.

Bogat izbor drapiranih haljina omogućava svakome da pronađe model po svom ukusu. Bilo da je riječ o asimetričnim, maksi, mini, s dugim rukavima ili bez njih, drapirane haljine zahvalan su odabir u svakoj prilici.