PRAVA POSLASTICA

Mmm, ovakvu tortu još niste probali

19.03.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Kombinacija kokosa i manga čini ovu tortu pravim egzotičnim osvježenjem

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

4 žumanjka
50 g šećera
2 bjelanjka
40 g brašna
10 g gustina
20 g kakaa u prahu
2 manga (cca 600 g)
4 žlice likera od kokosa
2 žumanjka
100 g šećera
5 listova želatine
2,5 dl slatkog vrhnja
žlica šećera
kokosovo brašno


Priprema

Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti papirom za pečenje.

Za tijesto: žumanjke s polovinom šećera kremasto izmiješati. Bjelanjke čvrsto izraditi s ostatkom šećera. Brašno, gustin i kakao izmiješati, prosijati i naizmjenično s bjelanjcima dodati smjesi od žumanjaka te oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto izliti u kalup za tortu, izravnati te peći oko 25 min. na temp. 175°C. Pečeni biskvit ostaviti da se hladi. Tada oprezno odvojiti papir i jednom uzdužno prerezati.

Za kremu: mango oguliti, jezgru odvojiti te mango narezati na kockice. Par kockica manga ostaviti sa strane za ukrašavanje. Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Kokosov liker zajedno sa žumanjcima i šećerom izmiješati. Staviti na štednjak da zakuha. Zatim skloniti sa štednjaka. Želatinu ocijediti i izmiješati sa smjesom od likera i žumanjaka. Dodati narezani mango, izmiješati i ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu čvrsto izraditi 2,5 dl slatkog vrhnja i metlicom za snijeg lagano izmiješati s kremom od manga. Donji biskvit staviti na tanjur i obruč kalupa staviti oko biskvita. Zatim biskvit namazati kremom, staviti gornji biskvit, lagano pritisnuti te ostaviti u hladnjaku da se krema stvrdne. Najbolje preko noći!

Za ukrašavanje: 2,5 dl slatkog vrhnja zajedno sa žlicom šećera čvrsto izraditi i tortu izvana namazati. Tortu posuti obilno kokosovim brašnom, ukrasiti šlagom i komadićima manga.

Savjet: umjesto manga, mogu se upotrijebiti breskve ili marelice.