15. SUSRET ASSITEJA

Mladi glumački biseri zasjali usred Bjelovara

09.04.2013 u 10:17

Bionic
Reading

U Bjelovaru je od 2. do 5. travnja održan 15. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej, u sklopu kojega su mali i nešto veći Bjelovarci imali prilike pogledati deset vrlo zanimljivih predstava, među kojima se našao i pokoji pravi scenski biser

Četiri bjelovarska dana pružila su mlađahnoj publici brojne kazališne gušte i užitke, i to njihovih vršnjaka iz dramskih učilišta diljem Hrvatske. Na Smotru najboljih ovogodišnjih produkcija stigle su grupe iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Pule, Šibenika, Siska, Karlovca, Koprivnice i Velike Gorice izvevši deset predstava. Tek dvije predstave bile su nešto slabije kvalitete, no ne bez pozitivnih strana, a ostalih osam pokazalo je zavidan rad dramskih pedagoga i mladih izvođača.

Također, iako izvođači istih dobnih skupina u pravilu dijele slične brige i probleme, predstave na Susretu bile su i sadržajno i izvedbeno raznovrsne. Neka pitanja i teme, poput strahova, ovisnosti o drogama, negativne okoline i nepovoljne društvene klime, provlačila su se češće, posebice kroz srednjoškolske predstave, no na dovoljno raznolike načine. S druge strane, imali smo priliku vidjeti rijedak slučaj predstave za malene u izvedbi srednjoškolaca te neuobičajenu dramatizaciju japanske priče 'Snježna žena'. Bilo je tu i hrabrih predstava – izvedbeno, poput predstave 'Strah' i uvijek izazovnog Jarryjevog 'Kralja Ubua' te tematski, poput 'Djevojke koja je mrzila kasniti', aktualne i angažirane predstave nastale kao umjetnička reakcija na stvarni slučaj ubojstva tinejdžerke.


U kvalitetnom i vrlo zanimljivom programu iskočila je biser-predstava Bajka zbrčkalica' Gradskog kazališta Zorin Dom, koja je izvedbenom razigranošću, duhovitošću te šarmantnom glumom i komunikacijom s publikom oduševila dupkom puno gledalište i žiri u sastavu: Mario Kovač, kazališni redatelj, Morana Dolenc, lutkarica i Igor Tretinjak, kazališni kritičar. Upravo zato, 'Bajki zbrčkalici' i dramskoj pedagoginji Sanji Hrnjak dodijeljena je nagrada Zvjezdana Ladika.


'Bajka zbrčkalica'

Uz zbrčkanu bajku lagani iskorak u odnosu na druge predstave napravio je 'Vjetropljus', Dramskog studija Dada kazališne družine Pinklec u režiji Davora Dokleje. Predstava u kojoj se srednjoškolci sa silnom energijom i odličnom glumačkom kreacijom bave brigama i problemima učenika nižih razreda osnovne škole, u cjelini je najzaokruženija, dramaturški čista, izvedbeno jasna, privlačna i duhovita. To joj je osiguralo titulu najbolje predstave u cjelini te je predložena za izvođenje na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.


Uz dvije nagrađene predstave, žiri je odlučio još dvije predložiti za izvođenje u Varaždinu u sklopu 16. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade. Riječ je o predstavama 'Strah', Dramskog studija dječjeg kazališta Dubrava te 'Djevojka koja je mrzila kasniti', Dramskog studija mladih Doma kulture 'Kristalna kocka vedrine', Sisak. Predstavama su nas osvojile originalnom izvedbom ('Strah') te hrabrom, aktualnom i angažiranom temom, ali i scenskom realizacijom ('Djevojka koja je mrzila kasniti').


'Strah'

Uz nabrojene hvale, sve predstave, grupe i brojni pojedinci, pokazali su silnu pozitivnu energiju i entuzijazam, što se čini najboljim materijalom za daljnji rad. Tek je možda za žaliti što grupe nisu mogle sve vrijeme Susreta ostati u Bjelovaru, jer bi ih druženje i gledanje predstava prijatelja sigurno višestruko obogatilo i potaknulo za nova dramsko-pedagoška i glumačka traganja. No o tome u nekim ekonomski boljim vremenima.