SEKSUALNA TERAPIJA

Mitovi i istine o seksualnim maštarijama: Kako bi izgledao vaš seks iz snova?

  • 07.04.2018 u 20:40

  • Bionic
    Reading

    U ovotjednom izdanju Seksualne terapije, tportalova blogerica razotkriva najčešće mitove kad je riječ o seksualnim fantazijama, te donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje maštarije učinite kvalitetnijima

    Seksualno uzbuđenje koje prate subjektivni pozitivni osjećaji, kod žena vlaženje rodnice, a kod muškaraca erekcija penisa i još niz tjelesnih promjena moguće je doživjeti bez ikakve fizičke stimulacije, samo korištenjem mozga tj. zamišljanjem. Između ostalog zato se mozak i smatra najvažnijim organom za seks. Sve ono o čemu razmišljamo ili što zamišljamo, a čini nas seksualno uzbuđenima ili intenzivira seksualno uzbuđenje, naziva se seksualna fantazija ili seksualno maštanje.

    Riječ je o sasvim normalnom i prilično uobičajenom seksualnom iskustvu koje je barem jednom u životu imala gotovo svaka žena i svaki muškarac. Seksualne fantazije zabilježene su kod mladih već od rane pubertetske dobi i prisutne su tijekom cijelog života. Mogu biti potaknute seksualnim činom ili se javiti sasvim spontano; mogu biti prilično jednostavne i kratke, ali isto tako vrlo elaborirane.

    Osobe mogu fantazirati o neproživljenim iskustvima ili pak već doživljenim seksualnim iskustvima. Najčešći sadržaj fantazija su konvencionalne heteroseksualne predodžbe iz prošlosti, sadašnjosti, ili imaginarni ljubavnici; potom scene koje ističu seksualnu nadmoć i neodoljivost, pa scene koje uključuju raznovrsne situacije, radnje i pozicije te scene podčinjavanja/dominacije s nekom vrstom fizičke prisile.

    Zašto ljudi fantaziraju o seksu?

    Osnovna funkcija fantazija je izazivanje ili povećanje seksualne uzbuđenosti. Ponekad je sadržaj fantazija neprihvatljiv pa nam zamišljanje i izlaganje takvom scenariju u mašti pomaže da sadržaj ostane tajan. Seksualna fantazija također pomaže kada želimo u mislima proživjeti neku situaciju seksa kojoj se planiramo izložiti. Tako neiskusniji u seksu mogu prolaziti kroz zamišljeno prvo seksualno iskustvo, dočarati sebi kako će biti, predvidjeti teškoće i smanjiti napetost višestrukim izlaganjem u imaginaciji.

    Neistine o seksualnom fantaziranju

    Partneri međusobno rijetko razmjenjuju svoje seksualne fantazije zato jer postoje neutemeljena vjerovanja da su izraz stvarne želje da se fantazija ostvari. Velik broj onih koji su svoje fantazija probali ostali su razočarani. Stoga pazite što želite, jer bi vam se moglo i ostvariti. Ipak, postoje i oni koji su iskušavanjem svojih fantazija bili zadovoljni te na taj način proširili dijapazon seksualnih aktivnosti. Drugi mit o fantazijama je da sadržaj o kojem se mašta otkriva nešto o toj osobi (npr. ako ima nasilne fantazije, zapravo je riječ o nasilnoj osobi i sl.) što se uopće nije pokazalo točnim.

    Većina (75%) onih koji seksualno maštare osjećaju uzbuđenje, privlačnost, veći interes i motivaciju za seksom. S druge strane, četvrtina je onih koji zbog takvih razmišljanja osjećaju sram i krivnju misleći 'Nešto sa mnom nije u redu ili nešto nije u redu s mojom vezom' ili 'Nije moralno, socijalno je neprihvatljivo, nenormalno, neuobičajeno'. Ovakva vjerovanja rezultat su ponajviše negativnog odnosa društva prema seksualnosti.

    Ako do sada niste ulagali puno pažnje u seksualno fantaziranje nastojte imati na umu da izlaganje seksualno uzbuđujućem podražaju povećava seksualno uzbuđenje, a visoke razine uzbuđenja omogućavaju nam da seks bude što bolji. Kao i većina stvari u životu i seksualno fantaziranje se da trenirati.

    Provjerite kakav imate stav o seksualnim fantazijama, ako je on pozitivan pokušajte se educirati i čitati o seksualnim fantazijama. Osobito za žene postoje knjige u kojima su opisane seksualne fantazije. Pokušajte osmisliti vlastitu fantaziju. Nađite relaksirane uvjete, ne brinite ako ne ide, pišite priču, dodajte detalje, pitajte se kako bi izgledao vaš najbolji seks da je sve moguće i znajte da je u vašoj glavi baš sve moguće. Uživajte!

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

    Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sve tekstove Tanje Jurin na tportalu pročitajte ovdje.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.