ŽENSKI UŽITAK

Želite seks, uzbudite se, ali ne možete doživjeti orgazam? Ne brinite, nije sve tako crno

 • 17.02.2018 u 17:34

 • Bionic
  Reading

  Tportal donosi prvi u nizu savjetodavnih tekstova seksualne terapeutkinje Tanje Jurin, koja će davati odgovor na neke od najčešćih pitanja, problema i dilema koje nas muče u seksualnom životu. U prvom tekstu na tapeti je – problem ženskog orgazma

  Doživjeti orgazam je divno! Svaka žena ima pravo na to iskustvo i svaka žena ga može postići, naravno, ako se okolnosti poslože. Ipak doživjeti orgazam tijekom seksa, složit će se većina žena, i nije baš tako jednostavno. Podaci nam pokazuju da svaka peta žena ima smetnje orgazma, a gotovo 70% ne postiže orgazam s partnerom redovito.

  Nažalost, malo je onih koje znaju da nema ništa problematično u tome da se tijekom isključivo vaginalne penetracije ne doživi orgazam i to zato jer za većinu žena takva vrsta seksualne aktivnosti ne uključuje dovoljnu stimulaciju klitorisa da bi se postigao orgazam. Osim toga, umor, napetost u partnerskom odnosu, nedovoljno seksualno uzbuđenje, zabrinutost oko svakodnevnih problema ili stres, također mogu doprinijeti izostanku orgazma. Ništa od toga ne bi trebalo biti zabrinjavajuće.

  Što uzrokuje anorgazmiju?

  No, što kada osoba želi seks i adekvatno se uzbudi kada dođe do njega, ali nikada nije postigla orgazam? Ako takav problem traje najmanje pola godine i osoba zbog toga pati riječ je o poremećaju postizanja orgazma ili anorgazmiji. Danas znamo da između 10% i 15% žena nije nikada doživjelo orgazam. Uzroci su uglavnom psihološke i socijalne prirode, no postoje i određene tjelesne bolesti (npr. komplikacije dijabetesa, multipla skleroza, oštećenje leđne moždine i sl.) kao i nuspojave lijekova (npr. antidepresiva) koji su također povezani s ovim problemom.

  Poremećaj orgazma pretežno imaju mlađe žene koje još nisu ostvarile trajniju vezu. Kod žena nakon 35. godine života problem postizanja orgazma je sve rjeđi jer nemaju toliko psiholoških inhibicija i prepreka u seksualnosti te imaju više seksualnog iskustva. Mlađe žene imaju lošiju sliku o sebi i vlastitom tijelu. Vjeruju kako tijekom seksa ima niz situacija u kojima se mogu osramotiti pa tako znaju govoriti: 'Ne želim da me partner vidi u toj pozi jer mi se tu vidi celulit!', 'Ovdje će mi doći do izražaja asimetrične grudi.' ili 'U ovoj pozi će mi se trbuh izgledati veće.'.

  Posebno važna je i slika o vlastitoj vagini. Nije rijetkost da žene s ovim problemom opisuju svoje spolovilo kao ružno, odbojno, gadno, smežurano. Neugoda također proizlazi i iz doživljaja mirisa tijela, ali i zvukova koji se tijekom seksualne aktivnosti mogu čuti. Kada ovakve stvari odvlače pažnju i predstavljaju neugodu, orgazam je miljama daleko. 

  Strah od gubitka kontrole

  Nije rijetkost ni da se orgazam doživljava kao oblik gubitka kontrole nad sobom pa žene s ovim problemom mogu biti zabrinute kako će izgledati za vrijeme orgazma, hoće li napraviti neku grimasu, kako će zvučati, hoće li čudno dahtati ili kako će se ponašati njihovo tijelo. S pogrešnom idejom da neće izgledati ženstveno, one strahuju da će se osramotiti. I neki drugi strahovi mogu otežati postizanje orgazma, poput straha od trudnoće ('Što ako nam pukne kondom?'), ili iščekivanja orgazma ('Evo, sigurno opet neću moći svršiti.').

  Nedovoljna ili neodgovarajuća seksualna stimulacija najčešći je razlog nemogućnosti postizanja orgazma. Više puta se može čuti kako žene govore: 'On me nije uspio dovesti do orgazma.' Vjerovanje da je sve u rukama partnera, a ništa u rukama žene, velika je prepreka seksualnom užitku.

  Problem je moguće riješiti

  Žene koje imaju problema s postizanjem orgazma očekuju zadovoljenje od partnera jer ne poznaju svoje tijelo dovoljno, ne znaju dobro tehnologiju vlastitog užitka i ne znaju što trebaju činiti ona i partner da do vrhunca i dođe. Ako i prepoznaju što im paše, a što ne, teško o tome komuniciraju s partnerom. Najveći broj ljudi nauče doživjeti orgazam autoerotskim putem tj. masturbirajući. Negativni stavovi društva o masturbiranju dovode do toga da se neki srame i osjećaju krivnju jer masturbiraju, a mali dio njih se zbog toga nikada niti ne pokuša samozadovoljiti.

  Iako će većina žena koje imaju ovaj problem reći da s njima nešto ozbiljno nije u redu i da im nije predodređeno da u seksu ikada postignu orgazam, nazivajući se frigidnima, treba znati da je poremećaj postizanja orgazma moguće efikasno riješiti ako je osoba spremna istražiti vlastite otežavajuće čimbenike i na njima raditi, bilo sama ili uz stručnu pomoć.

  • +9
  Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

  O autorici

  Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.