donosimo savjete

Minimalistički dizajn i eco-friendly materijali u interijeru

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Posljednjih nekoliko godina u industriji nekretnina dominirali su minimalistički i ekološki prihvatljivi domovi. Štoviše, s kontinuiranim povećanjem ekološke svijesti i interesa za dizajn doma, oba ova trenda vjerojatno će oblikovati budućnost tržišta nekretnina. Ako je vaš dom ekološki prihvatljiv i minimalistički, tada možete biti sigurni da će primiti najveću novčanu ponudu odlučite li ga prodati. Pitanje je, međutim, kako svoj dom učiniti energetski učinkovitim, održivim i minimalističkim?

Srećom, nije tako komplicirano. Postoji mnogo načina da promijenite uređenje doma i osigurate njegovu ekološku prihvatljivost. Uostalom, minimalistički dizajn približava nas održivosti, što znači da ova dva pojma mogu koegzistirati bez problema. Razmišljate li o pretvaranju svoje kuće u minimalistički raj bez rasipanja, u nastavku ćete pronaći neke informacije o tome kako to postići.

Počistite svoj dom

Bacite sve nepotrebne stvari – to je najlakši način za stvaranje iluzije minimalističkog interijera. Pregledajte sve stvari koje imate i odlučite koje su stvari manje važne za integritet vašeg interijera. Ne morate nužno baciti stvari u smeće, no možda razmislite o kupnji novog, zatvorenog ormara za dnevnu sobu koji će spremiti sve vaše uspomene s putovanja ili knjige koje neuredno djeluju na policama. Također, organizirajte svoje ormare pomoću pametnih organizatora koji će učiniti čuda.

Ako se među stvarima koje želite baciti nađe i koji komad namještaja, nemojte ga bacati. Umjesto da se nečega riješite, pronađite način da ga reciklirate. Na kraju krajeva, želite biti bez otpada, zar ne? Probajte ga prodati, pokloniti ili iskoristiti za neku drugu prostoriju gdje će možda dobro doći.

Nakon što ste očistili svoj dom od nepotrebnih predmeta, vrijeme je da ga temeljito očistite. A nakon što završite čišćenje, sljedeći korak u stvaranju minimalističke kuće je implementacija novih dizajnerskih ideja. Međutim, to također morate učiniti na ekološki prihvatljiv način.

Koristite održive materijale

Pretjerana konzumacija prava je pošast našeg doba. Skloni smo prečesto mijenjati predmete, stvarajući nepotreban otpad i zagađujući okoliš. Imajući to na umu, umjesto da kupujete novi namještaj, pokušajte obnoviti komade koje već imate. Tako ćete uštedjeti i smanjiti ugljični otisak, a ujedno je i izvrstan način za stilsko uređenje vašeg doma. Također biste trebali ulagati u druge održive stavke. Na primjer, razmislite o zamjeni starih prozora s onima s troslojnim staklom. Vaš dom postat će energetski učinkovitiji i samim time dobit će na vrijednosti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Otkrijte prozore

Kad smo već kod prozora, ne zaboravite ih ostavljati otkrivene što je češće moguće. Možda se ne čini kao lak zadatak, ali to će značajno utjecati na održivost vašeg doma i cjelokupni izgled. Prije svega, prekrivanje prozora teškim zavjesama prostorijama daje tmuran i prenatrpan dojam, što je potpuna suprotnost minimalizmu.

Puštanje prirodnog svjetla u vaš dom učinit će ga da izgleda bolje i pozitivno će utjecati na potrošnju energije. Prirodno svjetlo i toplina koje dolaze s njim također mogu smanjiti vaše troškove grijanja i hlađenja. Da ne govorimo o utjecaju koji sunce ima na vaše zdravlje.

Dodajte zelenilo

Dodavanje zelenih biljaka u vaš životni prostor jedan je od najboljih načina da svoju kuću učinite minimalističkom. Oni stvaraju umirujuću atmosferu, značajno utječući na dizajn doma i čineći ga prirodnijim. Međutim, dodavanje zelene boje ima mnogo više prednosti. Na primjer, biljke prirodno pročišćavaju zrak, čineći vašu kuću ekološki prihvatljivijom i zdravijom za život. Osim toga, razne su studije pokazale da biljke mogu potaknuti vaše raspoloženje, produktivnost i kreativnost. Također smanjuju razinu stresa i imaju dobar utjecaj na vaše fizičko zdravlje. Odaberite jednu od ukrasnih vaza i dizajnom prikažite svoju osobnost.

Maksimalno povećajte svoj prostor

Čišćenje vašeg doma od nepotrebnih stvari jedna je stvar. Potpuno drugo je znati kako povećati svoj prostor, posebice ako uređujete nekretninu od početka. Jedan od najboljih načina za to je kupnja ekološki prihvatljivih komada namještaja. Namještaj od drva, umjesto umjetnih materijala čini se kao dobar odabir, a razmislite i o funkcionalnom namještaju.

Štoviše, možete upotrijebiti i svjetlosne i slikarske trikove kako bi vaš interijer izgledao veći. Imajte na umu da je maksimiziranje vašeg prostora srž minimalizma. Također promiče održivi život stvarajući ugodniju i topliju atmosferu.

Učinite svoj dom pametnim

Glavni cilj pametnog doma je učiniti vaš život ugodnijim. Međutim, čini ga i održivijim i ekološki prihvatljivijim. Korištenjem pametnih tehnoloških rješenja moći ćete svoju kuću pretvoriti u pravi ekološki raj. Prije svega, prateći koje prostorije koristite, vaš će dom "odlučiti" koji dio kuće zahtijeva više topline ili svjetla, osiguravajući učinkovitiju distribuciju energije. Zahvaljujući tome vaš će dom generirati manje energije, uštedjeti više novca i učiniti vaš život ugodnijim. Štoviše, mnoga pametna tehnološka rješenja povećat će minimalistički dizajn vašeg doma.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kao što vidite, ništa ne stoji na putu stvaranju ekološki prihvatljivog doma s minimalističkim dizajnom. Međutim, ako doista želite postati osoba koja prihvaća minimalizam i održivost, morate uzeti u obzir mnogo različitih stvari. Postati minimalist uključuje mnogo više od mijenjanja uređenja vašeg doma. Možda će zahtijevati potpunu promjenu vašeg načina života. Da biste postali savjestan, održiv minimalist, trebali biste razmotriti svaki aspekt svog života. Možda će biti teško, ali s vremenom vam neće trebati toliko stvari i nećete ih potrošiti kao sada. Težak je to put, ali vrijedi.

Opremate li svoju nekretninu te imate potrebe za dodatnim savjetima, svakako posjetite stranicu internetske trgovine Vivre.hr koja će vas inspirirati svojim idejama i praktičnim trikovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!