Završila europska biciklistička avantura

Za avanturu života potrebno vam je 'svega' 1200 kilometara, 4 države i 10 dana potpunog luđaštva! Donosimo detalje

16.06.2020 u 13:27

Bionic
Reading

Više od 1200 kilometara kroz Češku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku na svom je biciklu prevalio Mike Saran – vlasnik splitskog hotela Le Meridien Lav te osnivač zaklade Sport2Life kako bi promovirao Hrvatsku kao sigurnu i prelijepu ljetnu destinaciju

Deset dana kroz četiri države trebalo je Mikeu Saranu da sa svojim teamom pređe put od Praga do Splita te time ispuni jedan od osnovnih ciljeva svog podviga, a to je dokazati kako je sigurno i jednostavno putovati od Češke do Hrvatske. Mike je pritom promovirao turističke ljepote Hrvatske i istražio dijelove zemlje koje do sada nije uspio vidjeti.

„Prije putovanja sam proučio razne mogućnosti i odabrao onu rutu za koju sam mislio da će biti najsigurnija i najinteresantnija. I doista je bilo tako - jednostavno, lijepo i sigurno. Sve do dolaska u Hrvatsku pratila nas je kiša i ružno vrijeme, no od ulaska u Hrvatsku vrijeme se proljepšalo i pratilo nas je sunce cijelim putem, kao da nam je i vrijeme poručivalo - može se, dođite u Hrvatsku!“, ispričao je Saran dojmove s putovanja.

Cilj Saranova putovanja uz promociju Hrvatske bila je i promocija njegova zaklade Sport2Life točnije zdravog i aktivnog načina života za djecu i mlade. Sarana su u Splitu nestrpljivo iščekivala djeca i mladi iz njegove zaklade Sport2life, a po njegovu dolasku nisu krili oduševljenje jer ih Mike i svojim primjerom potiče na aktivniji život.

„Zahvalan sam jer sam na ovom putovanju vidio dijelove Hrvatske za koje sam mislio da nikad neću vidjeti. Godinama dolazim ovdje i Split je moj drugi dom. U posljednjih pet godina nije prošlo mjesec dana, a da ja ne posjetim Split. Ovaj put u Splitu nisam bio pet mjeseci – ali više me ništa neće moći zaustaviti da dolazim u svoj drugi dom. Ovim primjerom sam to i pokazao. Ovo su teška i izazovna vremena a na ovaj izazov sam se prvenstveno uključio jer sam htio nadahnuti sebe, nadahnuti druge da postave svoje ciljeve, da vjeruju sami u sebe, da vjeruju jedni u druge. Iako su granice bile zatvorene, znao sam da smo svi povezani i zato sam ovo napravio. Nadam se da ste vi nadahnuti jednako koliko i ja. “, dodao je Saran po dolasku u Split.

Saran je u pratnji svog prijatelja i profesionalnog češkog bicikliste Tomaša Grima prešao put od 1258 kilometara kroz Češku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku do Splita. Putem je posjetio Trakošćan, Varaždin, Zagreb, Karlovac, Rastoke, Plitvička jezera, dolinu Gacke, Krku i Skradin, Šibenik i Trogir i o svemu tome, o ljepotama i zanimljivostima Hrvatske, pričao je kroz svoje društvene mreže pomoću oznaka #MikeChallenge i #CycleYourDreams jer, kaže:

„Svugdje gdje sam prošao ljudi su nas predivno dočekali, jako puno njih je znalo za naš podvig te su se raspitivali o tome. Također, svima je bilo pitanje o sigurnosti prelaska granica, ali i o ljepotama Hrvatske. Drago mi je da sam barem na ovaj način bio svojevrsni «ambasador » Hrvatske, i za mene najljepšeg grada na svijetu – Splita. Ovo putovanje ostat će mi u predivnom sjećanju, jer iako je fizički napor bio ogroman, ljepote Hrvatske su nešto što nas je guralo do samog kraja.“, istaknuo je Saran.

Saran će idućih desetak dana provesti u hotelu Le Meridien Lav i obilazeći nova još neistražena mjesta Dalmacije.