KAD JE DOVOLJNO – PREVIŠE?

Mercedesu osam premalo pa radi mjenjač s devet brzina

20.07.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Isprva se šest brzina činilo kao znanstvena fantastika, zatim su nas u malim automobilima dočekali sedmerostupanjski mjenjači s dvjema spojkama, a čini se da je proizvođačima poput Mercedesa premalo već i osam brzina!

Neimenovani Mercedesov inženjer novinarima Autocara priznao je da u Mercedesu rade na devetobrzinskom mjenjaču koji će upariti s motorima 'veće zapremnine'. Nismo baš sigurni što Mercedesu točno znači 'veća zapremnina' posebice u svjetlu novonastalog trenda smanjivanja obujma motora, takozvanog 'downsizeinga' zbog sve strožih ekoloških normi.

Naime, njemački proizvođač 6.2-litreni atmosferski V8 već je zamijenio biturbo punjenim 5.5-litrenim V8, a u bližoj će budućnosti ovaj motor, kako se nagađa, zamijeniti hibridni biturbo punjeni V6 s električnom asistencijom.

Nesumnjivo je također da ćemo uskoro dočekati deveterobrzinski mjenjač, premijerno najvjerojatnije na novoj generaciji S-klase, a isto je tako prilično izvjesno da razvoj tu neće stati.

Tko si od proizvođača luksuznih automobila, koji ionako vode nesmiljeni rat do posljednjeg prodanog modela, može priuštiti da ne bude prvi s mjenjačem dvoznamenkastog broja brzina?