ĆIRIBU-ĆIRIBA

Mercedes razvija magične sustave za svoje automobile

10.09.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Za iduću generaciju svojih tehnoloških dostignuća koja unapređuju udobnost i vozne osobine Mercedes je odlučio upotrijebiti epitet – magičan

Tehnologiju aktivne kontrole podešavanja karoserije – ABC (Active Body Control ) - u idućoj će generaciji zamijeniti MBC, tehnologija magične kontrole podešavanja karoserije. Prije nego što pomislite da su se Nijemci počeli baviti čaranjem i crnom magijom, valja istaknuti da je tehnologija zasnovana na sofisticiranoj elektronici i hidraulici razvijenoj u suradnji sa ZF-om.

Hidraulički elementi kontroliraju dvije frekvencije pokreta – jednu na kotaču i drugu na karoseriji - čime eliminiraju 80 posto neželjenih vibracija, čineći vožnju jedinstveno udobnim iskustvom, kažu u Mercedesu.

Magičnu kontrolu podešavanja karoserije možemo očekivati već 2012. ili 2013, a premijerno će biti predstavljena na novoj S-klasi i CL-klasi.

Nijemci pripremaju i 'magičnu kontrolu neba' (Magic Sky Control) koja bi trebala debitirati na roadsteru SLK. Tu tehnologiju, koju ćemo dočekati već iduće godine, za Mercedes je razvila neimenovana tvrtka u SAD-u, a proizvodi je Hitachi. U osnovi, riječ je o staklu koje, ovisno o intenzitetu sunčeve svjetlosti, mijenja boju iz prozirne u tamnoplavu. U dogledno vrijeme Mercedes planira iskoristiti tu tehnologiju i za izradu vjetrobranskih stakala.