11. LISTOPADA

Međunarodni je dan borbe protiv prirodnih katastrofa

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 11.10.2010 09:19
  • Objavljeno 11.10.2010 u 09:19
Bosut poplava05

Bosut poplava05

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, koji se obilježava 11. listopada, posvećen je pitanju očuvanja okoliša i sprečavanju daljnjeg uništavanja planeta Zemlje

Godišnje se na Zemlji dogode stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom. Zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena - što je veći stupanj tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama, a njihovi učinci razorniji.

Hrvatska, sa 70 država svijeta, od toga 22 europskih, sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa.

Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila, a manifestiraju se kao nastajanje potresa, požara, poplave, suše, snježne lavine, olujnog nevremena, odrona i klizanja tla, orkanskih vjetrova, vulkanskih erupcija i dr. Niz stručnjaka vjeruje da iza većeg dijela katastrofa stoji upravo čovjekova navada da mijenja okoliš, remeteći tako klimu i prirodne tijekove.

Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN-a, rekao je: 'Samo ako razumijemo prirodu i to kako ona radi, možemo donijeti neophodne odluke. Ljudsko društvo ima odgovornost smanjiti pritisak na prirodne resurse da bismo svi iskusili dobrobit.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi