VOLONTERSKE BOJE SOLIDARNOSTI

Međunarodni dan volontera

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 13:56
  • Objavljeno 01.12.2009 u 12:42
siromaštvo kontejner skupljanje boca

siromaštvo kontejner skupljanje boca

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Svake godine 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Riječ je o danu koji daje jedinstvenu priliku da volonterske organizacije i građani koji volontiraju približe široj javnosti svoj rad i doprinos društvu na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini

Međunarodni dan volontera u svijetu se obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca donijela rezoluciju 40/212 kojom državama članicama preporučuje poticanje volonterskog rada.

Ove godine će Volonterski centar Zagreb provesti kampanju Volonterske boje solidarnosti, kojoj je cilj senzibiliziranje društva za problematiku beskućništva, a dugoročno i poboljšanje kvalitete života beskućnika te smanjenje njihova broja u Zagrebu. Kampanja će trajati od 2. do 23. prosinca, a obuhvatit će volontersku akciju Kulturom protiv isključenosti te ostale promotivne aktivnosti.

Beskućnici su jedna od ciljanih skupina rada VCZ-a od 2008. godine. Tijekom 2008. i 2009. godine VCZ je organizirao nekoliko volonterskih akcija u kojima su volonteri s beskućnicima na ulicama grada Zagreba prodavali časopis Ulične svjetiljke. Prodajom su nastojali popularizirati ovaj oblik socijalnog poduzetništva beskućnika te inicijativu koju je pokrenulo prihvatilište za beskućnike Ruže svetog Franje iz Rijeke.

Volonterski centar Zagreb (VCZ) je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 1998. godine, koja promiče i razvija volonterstvo kroz programe volontiranja u lokalnoj zajednici te međunarodne razmjene volontera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi