FASHION.HR, 3. DAN

Maštate li i vi o ovakvim haljinama?

16.03.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Treća večer modne manifestacije Perwoll Fashion.hr namamila je brojne ljubitelje mode da unatoč hladnom i nimalo naklonjenom vremenu, pogledaju revije za iduću jesen i zimu koje su na modnoj pisti na Zagrebačkom velesajmu prikazali Martina Felja, Lift by Perwoll: Morana Krklec, Zona 45: Young@Squat, Marina Design te eNVy room

Prepoznatljiva po ženstvenim haljinama jednostavnoga kroja s minimalističkim detaljima, Martina Felja je i ovoga puta prikazala kolekciju pročišćene konstrukcije. Upotrebljavajući svega nekoliko boja, bež, svijetloplavu na rubu sa sivom, smaragdno zelenu te crnu, dizajnerica se na jednostavnim modelima haljina poigrala s geometrijskim formama, a cijela kolekcija bila je lišena suvišnih detalja. Ženstvene i klasične haljine uskoga kroja, a neke tako kratke da su manekenke imale popriličnih problema s hodanjem i dizanjem haljina, krasile su krupne biserne perle. Rezovi na haljinama u tri boje imali su funkciju vizualnog sužavanja, a za one najhrabrije našla se mala crna haljina ukrašena prozirnim materijalom, koja je doista više otkrivala nego skrivala.

Morana Krklec u sklopu Lift by Perwolla predstavila je pomalo letargičnu kolekciju, obojenu u potpunosti tamnim tonovima. Cijela kolekcija izrađena je od crnog brokata, a umjesto do sada prepoznatljivog volumena, dizajnerica je posegnula za nešto mirnijim i ženstvenijim siluetama. Kolekciju je prožimala igra predimenziniranog i prozirnog, a crnilo je razbijeno šarenim detaljima poput lakiranih cipela u jarkim tonovima te šarenih rubaca upletenih u kosu manekenki. Većina kolekcije odiše asimetrijom, a mnogima će sigurno za oko zapeti uske crne hlače maštovito nabrane na koljenima.
Zona 45: Young@Squat predstavila se mishmash kolekcijom 11 mladih dizajnera, a to su – Ivan Rocco, Petja Zorec, Špela Hvale, Peter Movrin, Anđela Lukanović, Ana Jelinič, Nena Florjančić, Katja Magister, Sanija Reja, Dajana Ljubičić i Nina Tomažin. Spoj mladih kreativnih snaga u svojoj kolekciji za jesen i zimu pripremio je novitete koji sigurno neće moći proći nezapaženo. Cijela kolekcija odiše spojem na prvi pogled nespojivih materijala i uzoraka, te su si mladi dizajneri doista dali oduška u kombiniranju materijala i krojeva. Hit su definitivno pletene duge veste ili čak suknje ukrašene resama, jarka ružičasta haljinica koja nalikuje na prošivenu jaknu, a ne mogu se izostaviti ni muške ljubičaste pliš tajice te ogrtač i majica nalik na kabanicu – doista prava modna igra bez granica.

Renomirana modna dizajnerica Marina Obradović, poznatija kao Marina Design, predstavila je zaokruženu kolekciju vrlo futurističkog štiha, no ipak poprilično nosivu. Manekenke su imale strogu šminku, bijelu boju u kosi, te slušalice. Kolekcijom dominira bijela boja te isprana mentol zelena i siva. Kratke bijele haljinice malo šireg i padajućeg kroja s ukrasnim zatvaračima na leđima, prsima i bokovima gotovo odmah zapinju za oko. Nešto kraći modeli haljinca obavezno su širokog kroja, a tu su i zanimljive haljine-pelerine. Međutim, pomalo presijavajuće sivo odijelo zasigurno se izdvaja iz cijele kolekcije, posebice užim krojem i duljim sakoom, te bi ga gotovo svatko poželio u ormaru.

Hrvatski modni brand eNVy room predstavio je, pak, hiperženstvenu kolekciju koja svakim komadom zrači senzualnošću, sofisticiranom klasikom i romantikom. U cijeloj kolekciji kombinirani su kruti i fluidni materijali kao što su svileni muslin i saten. Lajtmotiv kolekcije bile su zvijezde, a dizajneri su ih uklopili bilo krupnim printevima ili sitnim rasutim po crnoj svili. Prisutna je i 3D čipka, kao i čipkaste aplikacije cvijeća koje su kombinirane sa svilenim puderastim materijalima te dijelovi kolekcije podsjećaju na senzualno donje rublje. Boje koje vladaju kolekcijom su bijela, siva, crna, prljavoroza, boja pudera te koraljno crvena. Ženstvena kolekcija sigurno će se dopasti mnogima, bez obzira na stil, jer spektar je doista širok – od zavodljivo uskih pencil suknji posutih sjajnim ljuskicama ili, pak, u sivoj boji, čipkastih hlača duljine do gležnja, romantičnih korzeta, pa sve do bajkovito ružičaste haljine prekrivene čipkom koja šušti dok hodate. U sklopu kolekcije modeli su nosili i majice koje je eNVy room dizajnirao u sklopu Dove kampanje u kojoj se pozitivnim porukama Dove odlučio suprotstaviti negativniim oglasima za žene.

Treću večer Fashion.hr-a nisu propustila ni brojna poznata lica, tako da su svoja mjesta u prvim redovima pronašli Vanja Halilović, Edita Misirić, Kristina Šalinović, Senka Bulić, Antonija Mandić, Ecija Ivušić i drugi.