O MODI I obavezama

Marijana Batinić: 'Splićanke su stalno skockane od glave do pete, znaju i za običnu šetnju gradom obuti visoke potpetice, a kod Zagrepčanki je više na snazi profinjena jednostavnost'

02.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Marijana Batinić, omiljena RTL-ova voditeljica, poznata je po svojim besprijekornim modnim izdanjima, a u intervjuu za tportal otkrila je kako izgleda njezina beauty rutina, uspijeva li pronaći vrijeme samo za sebe te kako balansira obiteljske i poslovne obaveze

Nakon rodiljnog dopusta Marijana Batinić vraća se na male ekrane u gastro emisiji 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'.

U jednom od najpopularnijih kulinarskih showova u zemlji prvi će put preuzeti voditeljsku palicu, a sve je to bilo više nego izvrsna prigoda da uvijek raspoloženu Splićanku sa zagrebačkom adresom, majku dviju djevojčica, 'privedemo' na razgovor o modi, beauty ritualima, aktualnim trendovima, užurbanoj obiteljskoj i poslovnoj svakodnevici.

Koliko su se vaša beauty i modna rutina promijenili u pandemiji?

Nisu se previše promijenili. Brigu za kožu i tijelo uspjela sam zadržati 'na razini' unatoč globalnim i obiteljskim promjenama, a moda je moda, i dalje volim, odnosno ne volim iste stvari. Promijenila se, zapravo pojačala se želja za udobnijom odjećom u kojoj se osjećam ugodno i nesputano, ali mislim da to dolazi s godinama, neovisno o pandemiji i ostalim svjetskim zbivanjima.

Koliko traje vaše jutarnje spremanje za izlazak iz stana?

Jutarnje spremanje složena je jednadžba u kojoj moja šminka i ja već odavno nismo jedini faktor (smijeh). Kako ono kažu, vježbom do savršenstva? Danas mi, nakon dvoje djece i ponekog kašnjenja na sastanak, treba petnaest minuta za rutinu koja je nekad trajala sat vremena.

  • +7
Marijana Batinić Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL televizija

Što radije nosite, tenisice ili štikle? U kojoj se kombinaciji najbolje osjećate?

Ovisi koja je prilika i koji je kontekst. Više mi ne pada na pamet tijekom dana nabadati u štiklama. Udobnost i funkcionalnost postale su mi prioritet po tom pitanju, a stylish se može biti i u tenisicama.

Što je po vama ključno za dobar stil? Imate li neki modni uzor? Pogađaju li vas modne kritike?

Nikad ne bih obukla nešto u čemu se ne osjećam udobno. U nešto što mi nije sjelo ne bih ušla ni da je, što bi moja mama rekla, 'ultima moda'. Imam neki svoj unutarnji kompas u kojem su stilist, kreativac, sanjar i kritičar u meni jednako upregnuti. Zato me modne kritike ne pogađaju, jer sam sama sebi najgori kritičar. Mislim da baš u tome leži ključ dobrog stila - to je energija kojom zračiš, način na koji nosiš svoju odjevnu kombinaciju. Na neki način, ono što mislim o modi imala sam priliku izraziti kroz kolekciju IKona, suradnju koju sam ostvarila s dugogodišnjim suradnicama Kristinom Burjom iz Krie Designa te stilisticom Ivom Gradišer. Povratne informacije o našoj prvoj kolekciji su iznad svih očekivanja, a ženama se očito svidjelo upravo ono što zagovaramo - udobnost i funkcionalnost estetski upakirane u lijepu priču koja komplimentira svakoj ženi, bez obzira na konfekcijski broj, godine i druge okolnosti.

Usporedite uličnu modu Splićanki i Zagrepčanki - koja vam se osobno više sviđa?

Ne možete to pitati Splićanku koja živi u Zagrebu (smijeh)! Danas se to teško može odijeliti tako jasno, globalizacija i društvene mreže učinili su svoje, ali moj dojam je da su Splićanke stalno skockane od glave do pete, znaju i za običnu šetnju gradom obuti visoke potpetice, od čega sam se ja otkad živim u metropoli potpuno odviknula. Kod Zagrepčanki je više na snazi profinjena jednostavnost. Sve u svemu, i u Splitu i u Zagrebu znam se zagledati u nekog i pomisliti: 'Ovo je savršeno!'

STAJLIŠ VODITELJICA

Vožnja u besprijekornom stajlingu: Marijana Batinić plijenila pozornost na glavnom zagrebačkom trgu

Pogledaj galeriju

Kako održavate vitku figuru? Jeste li gurmanica? Što najradije kuhate svojim ukućanima?

Barem dvaput tjedno u mom su domu na meniju morski specijaliteti - škampi, gregade, brujeti, riba u soli, riba in forno... Pasionirana sam ljubiteljica mediteranske prehrane i trudim se to prenijeti na djecu (muža sam već uspješno regrutirala). Kad tome pridodate zahtjevan dnevni tempo te dvaput godišnje fitometaboličku dijetu i tretmane kod dr. Vlahe Šapre, eto vitke linije! Doduše, kampanjac sam po tom pitanju, osciliram s kilogramima, a ljeti se prepustim užicima, što se i vidi na mom konfekcijskom broju.

Koji ste novi trend primijetili, a da vam se nimalo ne sviđa? Bez čega ne možete u ormaru?

Vidim da je virenje nogica bez čarapica usred hladnoće uzelo maha, što je jezivo za zdravlje. Donedavno sam se i ja 'golicala' zimi i platila danak. Na sebi iz modne perspektive ne volim ni goli trbuh, želim da mi je toplo oko struka, a nakon dva poroda odustala sam od crop topova.

Sviđa li vam se aktualni trend nošenja combat čizama? Volite li stil devedesetih?

Slaba sam na čizme. Volim robusne, vojničke, rokerske, kaubojske... A devedesete... Sad se jako slave, ali su meni modno upitne. U mom ormaru nađe se svega, od devedesetih pa natrag do dvadesetih. Po meni se nosi sve, samo je bitno kako to kombiniraš.

Koji ste najbolji roditeljski savjet dobili? Jeste li stroga mama?

Roditeljski savjet u mom slučaju nije neka rečenica ili poslovica s 'Kola sreće'. Način na koji su reagirali na životne probleme i nedaće, njihova radna etika i ljubav koju su usadili sestri, bratu i meni, to mi je savjet, kao i smjer, snaga, pamet. Bilo bi šteta, čak i loše, takvu magiju života svoditi samo na jednu rečenicu. Osobno sam nijansu stroža majka nego što sam planirala biti. Majčinstvo je velika odgovornost, nisam stalno 'cici-mici-bući-bući', ali nisam ni strah i trepet. Balansiram.

Pokazuje li vaša starija kćerkica već sad neke modne preferencije?'

Voli pomagati kad isprobavam odjeću sa svojom TV stilisticom Ivom Gradišer, a koja ozbiljno razmišlja o tome da je uzme za asistenticu (smijeh).

Što mislite o tzv. mom shamingu, odnosno posramljivanju mama, što je osobito izraženo na društvenim mrežama?'

Zbog velikog broja informacija danas svi misle da znaju sve ili barem da znaju najbolje, a majčinstvo je sa svim zamkama koje donosi idealna meta za rasprave i pametovanje. Mislim da je to nepristojno i štetno. Svaka majka je s pravom osjetljiva na svoje dijete i svoj način odgoja, tu se u nama budi nešto iskonski, zaštitnički, jače od nas. Ta 'internetska vijeća' po meni su tragikomična, troše energiju svih uključenih i pokazuju širu frustraciju društva koja je odavno na snazi.

Kako balansirate obiteljske i privatne obveze?

Balansiramo tako da svakodnevno učimo jedni o drugima, formiramo se kao obitelj, usklađujemo se, ponekad improviziramo. Ne postoje dva ista dana kad u kući imate dvoje male djece, psa i dvoje zaposlenih roditelja, ali postoje određena disciplina i želja da svi budu zadovoljni i 'namireni'.

Mislite li da je ženama danas teže nego prije? Kako ste podijelili kućanske poslove sa suprugom?

Na temelju onog što su nas učili, od škole do kuće, žene su prije imale manja prava, a danas imaju više očiju uprtih u svaki njihov potez. Ženama je danas iznimno teško, a majkama koje bi htjele i karijeru još teže. Nismo ravnopravne muškarcima, a na tom putu izgubile smo neke koristi koje smo imale. Emancipacijom se nismo oslobodile tereta, već smo si dodale breme na leđa, jer se moramo dvostruko jače boriti za svoj položaj u društvu. Živimo u izrazito patrijarhalnom društvu, a patrijarhat ne podržavaju samo muškarci, dapače žene su same sebi često veći neprijatelj. U mom domu srećom nema takvih bitki te pošteno dijelimo poslove. Suprug i ja dajemo sve od sebe da stvari funkcioniraju te postoji neka ljepota u toj partnerskoj koreografiji održavanja doma i obitelji.

Uspijevate li ugrabiti vrijeme samo za sebe? Kako se opuštate kad ne radite? Možete li nam preporučiti neku seriju ili film koji su vas oduševili u posljednje vrijeme?

Baš u toj koreografiji i meni ponekad ostane vremena. Ali samo ponekad. S obzirom na intenzitet i buku koju donose mala djeca, to moje vrijeme ne uključuje multimedijske sadržaje poput filmova i serija. To će malo pričekati, a trenutno sam veliki stručnjak za dječje programe, pjesmice i igračke!