KORISNI SAVJETI

Mali vodič kroz velike promjene: Kako roditelji mogu pomoći djeci u ovim kriznim vremenima

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 15:23
  • Objavljeno 14.01.2021 u 15:23
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Yuganov / Alamy / Alamy / Profimedia

Godina koja je iza nas bila je u znaku globalne pandemije i razornih potresa, a mnoge su se obitelji našle pred velikim izazovima u ova nimalo optimistična vremena. Najmlađi su kao najranjivija skupina, također izloženi stresu te su roditelji s pravom zabrinuti kako će sve to utjecati na djecu

Kako bi se roditeljima olakšalo, stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavili su na svojim stranicama 'Mali vodič kroz velike promjene' u kojem se kroz konkretne primjere nudi pomoć roditeljima i djeci.

Mnogi roditelji i stručnjaci proteklih dana nas pitaju o 'Što ako…?' situacijama: Što ako dijete pita o potresu, što ako je dijete agresivno, što ako je u stalnom strahu, što ako se pomokri u krevet, što ako se ne želi odvojiti od roditelja…

Postoji cijeli niz reakcija nakon traumatskih događaja koje mogu djelovati neobično, ali se uobičajeno javljaju kod velikog broja djece i mladih i u većini slučajeva prođu kroz nekoliko tjedana uz adekvatne reakcije roditelja i drugih odraslih koji brinu o djeci.

'Mali vodič kroz velike promjene' može poslužiti kao podrška roditeljima/skrbnicima u ulozi prirodnih pomagača njihovim mališanima u prvih mjesec do dva nakon traumatskog događaja. Koncipirana je vrlo pregledno i jednostavno u obliku odgovora na pitanja: Što se događa?, Zašto se događa? i Što učiniti?

Autori ove besplatne publikacije su stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, psiholozi prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica, Mia Roje Đapić i Krešimir Prijatelj.