ZLATNI SAVJETI

Mali podsjetnik za ljetne festivale i koncerte

30.07.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Bez festivala i koncerata na otvorenom ni ne možemo zamisliti ljeto, a ove godine ih zbilja ima više nego ikada. Prisjetili smo se stvari o kojima morate voditi računa kako bi provod ostao u najboljem sjećanju

Bez obzira na to o kojem je festivalu riječ, After Beach Festivalu (1. do 3. kolovoza, Novalja Pag – Papaya klub), Terraneu, Motovunu, kultnom Szigetu na Obudai otoku u Budimpešti, Rock Live Festivalu (17. i 18. kolovoza Koprivnica – Kampus), Metalcampu, festivalu Punk Rock Holiday u Tolminu (Slovenija) ili pak dugoočekivanom koncertu Red Hot Chili Peppersa 29. kolovoza na zagrebačkom Hipodromu, spomenimo samo neke, pohoditelji festivala znaju da neke sitnice mogu upropastiti dobar provod. Zato dobro razmislite i o tome što ponijeti na sebi i sa sobom.

Cat Deeley (desno) u efektnoj bijeloj kombinaciji i Kate Bosworth u casual izdanju na Coachelli

Kako se odijenuti za festivale? Dajte mašti na volju – možete biti seksi rokerica, hippie djevojka, partijanerica, romantična cura u ljetnoj cvjetnoj haljini... Dopušteno je doista sve, no neka je prije svega udobno i prozračno. Vruće jeans hlačice su definitivno must have i u njima možete bez puno brige sjesti na travu, plesati ili bezbrižno skakati dok nastupa vaš omiljeni bend. Za kratke se hlačice tako odlučila i modno osviještena Rihanna te ih je nosila na jednom od najpoznatijih festivala u Kaliforniji, Coachelli. Za mnoge posjetiteljice ljetnih festivala svjetlije su nijanse odjeće puno češća opcija iz čisto praktičnih razloga – tamne boje privlače svjetlost! U jednostavnoj, ali uvijek modernoj kombinaciji bijeli top/traper, na Coachelli se ove godine zabavljala i glumica Kate Bosworth

Ne zaboravite ni na modne detalje: šeširići, kape, marame oko glave, velike narukvice, glomazno prstenje, otkačene sunčane naočale, naušnice, bedževi, ogrlice, remenje svih vrsta - sve je to itekako poželjno na festivalima. A i ako malo pretjerate s 'kićenjem', nitko vas neće poprijeko gledati.

Nemate nikakvu ideju kako se obući? Pogledajte kako to rade modne ikone Kate Moss ili Alexe Chung koje su među prvima isfurale festivalski outfit.

U ruksak ili torbicu obavezno ubacite tanku kabanicu za slučaj kiše, a najbolje je odjenuti se slojevito kako bi bili spremni za sve vremenske uvjete (višak odjeće možete lako skinuti i staviti u torbu). Ponesite i šiltericu ili ljetni šeširić da vas zaštiti do jakog sunca i - kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Najbolji izbor za koncerte ili festivale su čvrste cipele ili tenisice koje se mogu nositi i po kiši. Platforme, japanke ili štikle zaboravite za ovu priliku. Za promjenjive ljetne večeri super su stvar i gumene čizme koje su zbilja odlično rješenje za festivalsko blato, a dolaze u najluđim uzorcima i bojama – od veselih točkica, cvjetića pa do npr. malih mrtvačkih glava što bi se zasigurno svidjelo ljubiteljima metala ili gotičarima.

Stvari stavite u ruksak ili torbu koji su napravljeni od nepromočiva materijala. Ponesite i majicu (ako pokisnete ili se oznojite), energetsku pločicu ili keks u slučaju da vam od vrućine ili uzbuđenja postane slabo, bocu vode kako ne biste dehidirali, vlažne i papirnate maramice, a neka se nađe mjesta i za češalj ili četku, gumicu za kosu i mali neseser s najnužnijim (ali zbilja samo najnužnijim) kozmetičkim potrepštinama. Nikako nemojte pretjerivati sa stvarima jer ako vam ruksak ili torba budu preteški, samo će vam predstavljati nepotreban teret. I mada to već znate, tu i tamo provjerite jesu li ruksak ili torba zakopčani do kraja kako vas netko ne bi pokrao ili da nešto ne biste izgubili.

Još poneki savjet:

Ljubitelji koncerata znaju da onaj tko želi imati dobro mjesto blizu pozornice, mora doći puno ranije kako bi zauzeo dobro mjesto jer kasnije se puno teže probijati kroz publiku.

Razgovaranje mobitelom ili tipkanje SMS poruka odgodi za kasnije (osim ako nije od vrlo velike važnosti) i uživaj u dobroj svirci. Dobar savjet je i da se ne odvajaš od prijatelja s kojima s došao/la jer ćeš ih u gužvi vrlo teško kasnije pronaći.

Novčanik i mobitel: najbolje ih je smjestiti u malu torbicu oko struka kako bi ti bili stalno na oku. Naime, događanja gdje ima puno ljudi uvijek su idealna mjesta za kradljivce, stoga budite oprezni.

I zabava može početi!