izbjegnite greške

Mala pravila koja čine veliku razliku: Zašto je bijelo rublje dobro prati u vrućoj, a šareno u hladnoj vodi?

24.08.2021 u 12:31

Bionic
Reading

Zašto je temperatura vode bitna pri pranju bijelog i šarenog rublja? Stručnjaci otkrivaju zašto za što bolje rezultate bijelo rublje treba prati u toploj vodi, a šareno rublje u hladnoj vodi, i trikove kako spriječiti oštećivanje odjeće tijekom pranja

Nemojte se dati zavarati: adekvatna temperatura vode ključna je za čisto rublje. 'Temperatura vode određuje snagu i učinkovitost procesa čišćenja, a odabir odgovarajuće temperature vode za određenu tkaninu važan je za smanjenje oštećenja koja nastaju tijekom vremena', objašnjava Gwen Whiting, suosnivačica tvrtke za pranje rublja The Laundress, te dodaje: 'Dobro namještena temperatura vode osigurava učinkovitije čišćenje i može smanjiti mogućnost puštanja boje, skupljanja ili oštećenja tkanine.'

Dok se većina odjeće napravljena od gusto tkanih vlakana (poput pamuka i lana) obično može prati u toploj vodi bez rizika od skupljanja ili blijeđenja, savjetnica za organizaciju napominje da je u slučaju i najmanje sumnje najbolje koristiti hladnu vodu. 'Ne samo da hladna voda uvelike smanjuje mogućnost oštećenja, već zahtijeva manje energije, pa je izvrsna za okoliš i štedi novac', objašnjava.

Toplija voda održava rublje bijelim, no budite na oprezu

Iako je uobičajeno prati svu bijelu odjeću u vrućoj vodi, to nije uvijek najbolji način. Naime određena vlakna prilikom pranja u vrućoj vodi (iznad 40 stupnjeva) mogu se skupiti i oštetiti. Stoga je bijelu odjeću, naprimjer majice i košulje, preporučljivo prati u mlakoj vodi koja ima temperaturu između 30 i 40 stupnjeva. Gwen Whiting dodaje da se topla voda obično preporučuje jer učinkovitije uklanja nakupljenu nečistoću, znoj i mrlje, a uz to minimizira rizik skupljanja. No valja imati na umu to da može uzrokovati blijeđenje boja ili skupljanje određenih tkanina. Međutim vruća voda skuplja odjeću u jednom pranju dok je topla voda postupno skuplja, tijekom više pranja.

Kako bi vaša bijela odjeća bila duboko i temeljito očišćena u toploj vodi, Cheryl Nelson, osnivačica 'Prepare with Cher', preporučuje pranje na programu za osjetljivo rublje s odjećom sličnih nijansi. 'Bijelu i svijetlu odjeću nemojte prati sa šarenom jer bi lako moglo doći do puštanja boja, a i nemojte natrpavati perilicu za rublje jer to može rezultirati oštećenjem i razvlačenjem tkanine', dodaje Nelson.

Odjeću svijetlih boja najbolje je prati u hladnoj vodi

Šarene tkanine sadrže boje koje mogu izblijedjeti, razmazati se ili pustiti boju po ostalom rublju ako se peru u toploj ili vrućoj vodi. Prema savjetu stručnjaka, odjeću tamnih i svijetlih nijansi, kao i odjeću napravljenu od osjetljivih tkanina poput kašmira, svile ili vune, uvijek treba prati u hladnoj vodi. Ako imate mrlje na šarenoj odjeći, možete je tretirati na jednak način kao što biste to učinili s bijelim rubljem. Kako bi se ovi odjevni predmeti dubinski očistili, Nelson preporučuje da ih perete na programu za osjetljivo rublje sa što više hladne vode kako bi se slobodno kretali po bubnju perilice. Da biste što dulje održali boje na odjeći, svakako odjeću prije pranja okrenite na unutarnju stranu.

Kada niste sigurni, koristite hladnu vodu

Kako biste izbjegli greške, Whiting preporučuje da postavite svoju perilicu rublja tako da koristi ciklus hladne vode za sva pranja. 'To će smanjiti rizik od oštećenja tkanine', dodaje ona. Ako vam se bijeli odjevni predmet zametne među šarenim rubljem ili obrnuto, nemojte se uzrujavati. Jednostavno obojenu odjeću stavite u posudu s vrućom vodom i malo sredstva za izbjeljivanje, a nakon toga operite kao i inače.