Ars poetica umijeće je stvaranja i upravo to je ono što određuje Poetica destileriju. Jelena i Drago Nosić energično i maksimalno posvećeno slijede filozofiju kreiranja drugačijih, zanimljivih i kreativnih pristupa, a osnovali su Poeticu prije gotovo četiri godine. Od tada su sa svojim proizvodima iz malog Vrgorca, rodnog mjesta velikog Tina Ujevića, stigli do svjetske pozornice.
Možda je dovoljno reći da je Poetica, prema kriterijima sudaca na International Wine and Spirit Competiton (IWSC) održanom u Londonu prošle godine, jedna od pet najboljih svjetskih džin destilerija, a njihov Poetica Ginuine London Dry Gin odabran za jednog od pet najboljih u kategoriji London dry gina. Na domaćem terenu, Poetica Olive Gin je na GinIstra festivalu proglašen najboljim na sajmu osvojivši platinastu medalju.
Njihov rad i maksimalna posvećenost nagrađeni su i od Mediteranske turističke fondacije koja im je tijekom Mediteranskog turističkog foruma održanog na Malti dodijelila nagradu - Great sea award - za promicanje mediteranskih vrijednosti .
Unatoč brojnim priznanjima, Jelena (koja je glavna destilerka sa zavidnim formalnim obrazovanjem, ali i izvanrednim talentom za dokazano dobre recepture), čvrsto stoji na zemlji i beskompromisno slaže nove proizvode koji nas još trebaju zadiviti. Njezin se pristup temelji na beskompromisnom inzistiranju na kvaliteti koju postiže kombiniranjem lokalnih sastojaka i apsolutnim poštivanjem tehnologije procesa proizvodnje.
Kako kaže, velika je prednost što rade baš u Vrgorcu koji je osim vječne kreativne inspiracije i nevjerojatno aromatski potentan. Većina sastojaka koji se koriste u proizvodnji uspijeva u krugu od tridesetak kilometara od destilerije. Aromatične trave s Matokita i Biokova, svježi i okusom bogati neretvanski citrusi, jagode, breskve, smokve i grožđe iz Vrgorskog polja, sve to prije ili poslije završi u Jeleninim recepturama, a nakon toga i u kotlu za destilaciju.
Njezin suprug Drago strastveno nam priča o uspjesima Poetice (i Jelene) te energično pozicionira Poeticu tamo gdje ona i pripada, a to je top shelf pozicija. On je ekonomist po obrazovanju s profilacijom u financijama, menadžer s višegodišnjim iskustvom u hospitality sektoru, a kad prezentira Poeticu, redovito mu se dogodi da ga barem malo 'ponesu' svi ti uspjesi. Rekli bismo, s potpunim pravom!
Poetica Ginuine London Dry Gin
Ginuine je genijalan, originalan džin i to je sve moguće izvesti iz njegovog naziva. Najbolje ocijenjen hrvatski džin s osvojenih 96 bodova nevjerojatnog je okusnog profila. Kao i kod svakoga London dry gina u profilu prevladava borovica koju slijedi citrusno tijelo i herbalni završetak svilenkastog ružmarina uz dozu zelenog kardamoma.
Središnje pozicioniran dio etikete ima nedovršene stihove koje trebate dopuniti. Taj dio etikete je odvojiv i zamišljeno je da se koristi kao suvenir, bilo kao bookmark ili kao elektrostatička naljepnica. Genijalan koncept potpisuje Fabula, marketinška i grafička agencija iz Rijeke, koja u potpunosti i od prvog dana sudjeluje u identitetu Poetice.
Poetica Limited Barrel Aged Gin
Limitirana serija džina koja se radi u samo 250 boca vrhunski je i istinski hedonistički proizvod. Odležava minimalno deset mjeseci u bačvama koje vinarija Gašpar iz sela Umčane pokraj Vrgorca koristi u proizvodnji svog trnka, vina usko lokalne sorte. Džin je to u kojem su prisutne sve karakteristike okusa, ali kojeg je bačva smekšala i dala mu note vanilije i kokosa, uz ozbiljan vinski završni okus.
Čak sedam etiketa
U Poetici su napravili čak sedam etiketa džina. Do sada, kako nam kažu. Uz Ginuine i Limited seriju, rade i Poetica Summer Sonnet – džin infuziran destilatom vrgoračke jagode, Poetica Winter Ballad – zimski džin okusa božićnog kolača s dodatkom jestivog zlata, Poetica Olive – džin rađen s listom masline oblice i službeno piće Svjetskog prvenstva u branju maslina koje se svake godine održava u Postirama na otoku Braču.
Imaju i dvije suradnje s poznatim partnerima: to su Poetica Boogie Edition Gin koji okusno naglašava citruse i Poetica Kotanyi Edition koji kombinira chilli i dimljenu papriku.
Orancello, Limoncello & Rubinino
Potkraj prošle godine lansirana je i linija konceptnih likera koja odstupa od uobičajeno visoko zaslađenih likera, a sastoji se od Orancella, Limoncella i Rubinina. Poetica Orancello kombinira svježinu naranče, snagu badema i egzotiku vanilije. Zahvaljujući činjenici da su limuni obrađeni neposredno nakon branja, Limoncello zadržava i slast i gorčinu limuna u savršenom okusnom balansu. Rubinino je pak liker koji je u potpunosti drukčiji od svega što smo do sada kušali. Kombinacija destilata i macerata voća koji čine alkoholnu bazu od osam komponenti (a za što se koriste jagode, višnje, breskve i smokve), dodatno je oplemenjena aromatičnim travama i to ružmarinom, vriskom, kaduljom, lavandom i mentom. Spektakl je to okusa koji kreće bobičastim voćem i nastavlja se svježinom citrusa, da bi u vrhuncu imao naglašenu herbalnost, ponajprije kadulje i završio slašću likera.
Iznimno je zanimljiv dizajn etiketa i pakiranja. Etikete su rađene tako da se u policu slažu kao knjige, a sonate se pojavljuju s unutarnje strane boce kako nestaje tekućine u njima. Poklon pakiranje sadrži svilenu maramu koju je oslikala poznata ilustratorica Maya Beus i to s motivima voća i trava koje se nalazi u likerima.
Poetična budućnost
Liniju proizvoda u Poetici će upotpuniti vinjakom, rumom i viskijem, ali za to je potrebno strpljenje. Vinjak ćemo upoznati u ovoj godini, njegovo lansiranje je najavljeno za 1. studeni 2025. Bit će to Boem Heritage Brandy VS. Vinjak koji je rađen u cognac metodi i to kombinacijom sorti Ugni Blanc, Dubrovačka malvasija i Zlatarica vrgorska. Potom, sljedećih godina, stižu rum i viski...
Tijekom travnja ove godine kreće i izgradnja proizvodno-prezentacijskog centra, a kojeg će se moći posjetiti već od ljeta 2026. Fokus je na jedinstvenom iskustvu, počevši s multimedijalnom imerzivnom sobom koja vas kao posjetitelja smješta u kotao dok se događa destilacija, preko radionica u kojima sami radite svoja pića, do kombinacija vrhunskih kuhara i barmena u sparivanju hrane i pića. Sve će biti podređeno stvaranju nezaboravnih uspomena kroz doživljaj...