NEŽELJENI UČINCI

Make-up pogreške zbog kojih izgledate starije

17.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Osnovna funkcija šminke je učiniti lice svježim i glatkim te naglasiti prednosti, a sakriti nedostatke. No nepravilnim odabirom boja i načina nanošenja make-upa svojem licu možete dodati koju neželjenu godinu te izgledati starije no što jeste

Našminkati se u tinejdžerskim ili pak ranim dvadesetim godina je lako - sve je dopušteno, sve boje su poželjne, a mlada koža trpi sve eksperimente, piše goodhousekeeping.com. No sredinom tridesetih godina šminka gubi funkciju eksperimentiranja te sve češće služi za prikrivanje tragova umora i pokojih borica. Upravo tada nepravilno nanesena šminka može vas postarati te vam dodati nekoliko neželjenih godina. Stoga dobro proučite make-up trikove koji vas, a da toga niste ni bili svjesni, čine starijima.

Podloga presvijetle boje
Zaboravite na pravilo da podloga mora biti iste boje kao i vaš ten. Naime, tijekom godina koža postaje sve svjetlija, stoga ton pudera koji ste koristili u dvadesetima možda ipak nije dobar izbor i deset godina kasnije. Make-up stručnjakinja u Lancomu, Sandy Linter, savjetuje da licu vratite boju malo toplijim tonom podloge, za nijansu tamnijom od one koju ste prije koristili. Ako mislite da bi vam ta boja mogla biti previše tamna, uvijek možete pomiješati stari puder s onim čija boja odgovara boji kože na vašoj ruci. Topliji tonovi podloge imaju manje ružičaste nijanse, tako da će spriječiti i eventualno crvenilo kože.

Pogrešno nanošenje korektora
Pogrešno nanošenje korektora može stvoriti neželjene linije te dodatno naglasiti podočnjake i bore. Da biste korektorom učinkovito sakrili bore, nanesite ga na unutarnje polovice donjeg kapka te tako prikrijte i eventualne podočnjake. Sandy Linter savjetuje tekući korektor u olovci.

Oblik obrva
Jedna od najgorih pogrešaka koje možete učiniti je pretjerano počupati obrve s naglašenim špičastim rubom, koje ne samo da ne izgledaju dobro, već često znaju podsjećati na obrve kakve je imala Cruella de Vil u crtanom filmu '101 dalmatiner'. Krivac za tako loše oblikovane obrve može biti loša pinceta ili pak krivo nanesena olovka za obrve. Pripazite kako čupate obrve i nemojte pretjerivati, a olovku za obrve nanesite u malim količinama.

Prenaglašeno rumenilo
Cilj rumenila je dati licu sjaj i boju, a kada ga nanosite, držite se pravila o nanošenju samo manje količine na vrh jagodičnih kostiju. Izbjegavajte oblino nanošenje rumenila te potez kistom od usta do uha. Naime, ta tehnika, što ste stariji, djeluje sve više kičasto.

Olovka za usne
Dani kada ste usne ocrtavali olovkom ili pak stavljali olovku drugačije boje od one kakve je boja ruža su iza vas. Bacite olovku za usne te se držite ruža. Ako želite pažljivije nanijeti ruž, poslužite se kistom za nanošenje, ocrtajte usne te ih potom ispunite do kraja.

Masno lice
S godinama razina hormona opada, a koža se sve više suši. I upravo zbog toga mnogi posežu za bogatijom i masnijom kremom za lice, no upravo je to pogreška, jer će se koža činiti još više suha. Jače i kremastije formule krema obično su izrađene da bi osigurale punu pokrivenost, što znači da su prepune pigmenta, a upravo je pigment u svojoj osnovi puder. Umjesto toga trebali biste izabrati hidratantne kreme, piše goodhousekeeping.com

Umjesto olovke, koristite četkicu te promijenite boju ruža
Pretjerana količina sjenila
Nakon određenog vremena, baš kao i ostatak lica, kapci se mogu zamastiti, no dodavanjem još jednog sloja samo ćete pogoršati situaciju. Osim toga, višak sjenila lako bi se mogao razmazati ispod kapaka te vam dati pomalo jeziv i zasigurno neželjen učinak. Svakako valja pripaziti i na boju sjenila koju koristite, a preporučljivo je izbjegavati ona crne ili bež boje. Crna sjenila sadrže žuti i crveni pigment zbog kojeg oči izgledaju umorno, a 'uvijek sigurno' bež sjenilo moglo bi vam dati ispran izgled. Najbolji odabir su sjenila zelenkaste poput boje kadulje ili pak paleta boja dragoga kamenja.

Birajte kremu umjesto praha
U kasnijoj dobi ženama je sve problematičnije pronaći odgovarajući puder pa mnoge potpuno odustaju od njega. No baš kao što puder u kremi može biti loš odabir, isto vrijedi za sjenila te rumenila u kremi. Posebice ako imate suhu kožu, tada se puder, rumenilo i sjenilo u kremi doslovce upiju u vašu kožu ostavljajući neželjene tragove i linije. Posegnite za proizvodima u prahu koje ćete jednostavno i lako nanijeti na lice.

Trepavice
Dobro oblikovane i našminkane trepavice mogu učiniti puno mlađim vaše lice, no jedna od najčešćih pogrešaka je nekorištenje uvijača za trepavice. Prije nego što nanesete maskaru, uvijačem podignite trepavice, a tek potom stavite maskaru. Tako će trepavice dulje biti duge i lijepo uvinute te djelovati prirodnije.

Neprestano iste boje

Najlakši način na koji možete osvježiti svoj izgled je promijeniti boju ruža koji koristite. Ako ste dosad uglavnom posezali za neutralnim bojama, možda je došlo vrijeme za vatrenu crvenu ili razigranu ružičastu. Ne bojte se isprobati sve boje, pa čak i one upadljive.